Home | | Vino la școala de activism: tonul unei noi generații se dă la CRIM

Vino la școala de activism: tonul unei noi generații se dă la CRIM

| 16.06.2012

Organizația civică Miliția Spirituală, alături de alți patru parteneri din societatea civilă,  lansează în perioada 1 iunie 2012 - 30 septembrie 2013 un concept unic pe piața românească, cu scopul de a stimula participarea tinerilor, și în special a studenților, la discutarea și rezolvarea problemelor din spațiul public. Proiectul e susţinut şi finanţat de  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe  

La sfârșitul anului 2011, atunci când am realizat cu sprijinul IMAS primul studiu sociologic din România postdecembristă dedicat activismului civic în rândul tinerilor, cifrele n-au facut decât să ne confirme sec o realitate deja consemnată empiric.

Generația care va trebui în următoarele decenii să fie motorul social și economic al țării, să poarte responsabilitatea calității democrației autohtone, să facă alegerile politice corecte, să asigure stabilitatea bugetară, să fie în ultimă instanță liberă și să știe să-și folosească această libertate... ei bine, tocmai această generație pare a fi incapabilă în momentul de față să se exprime.

Tinerii abia ajunși pe băncile facultăților sau cei care bifează o formă de învățământ superior, fără a ști exact dacă există un loc și pentru ei în viitorul încâlcit imaginat de guvernările postdecembriste de la București, abia găsesc la peste două decenii de la Revoluție locuri sociale în care să-și exprime opiniile. Locuri în care să li se dea cuvântul, locuri în care să fie ascultați, locuri în care să învețe de la zero de ce o democrație funcțională nu poate exista și rezista fără implicarea civică activă a cetățenilor săi.

Noi, cei de la Miliția Spirituală, ieșim în stradă de ani de zile pentru a protesta împotriva diferitelor feluri de a face legi, reforme, politică, audiență publică. Ieșim împotriva diferitelor feluri de a (nu) gândi viitorul României. Uităm adesea că toate aceste feluri, pe care noi, cei din generația cu cheia la gât le-am fi dorit de mult timp dispărute, au întârziat chiar schimbarea noastră.

Nu mai vrem totuși să întârzie și schimbarea altora, a celor cu o generație mai tineri decât noi, a celor născuți în preajma bornei revoluționare 1989 sau imediat după ea, a celor care deși n-au trăit o secundă dictatura comunistă, nu simt spațiul public ca aparținându-le.

Când am publicat rezultatele studiului despre implicarea civică în rândul tinerilor, multă lume a ridicat din sprâncene. Era imediat după ianuarie 2012, luna care a inflamat atâtea piețe centrale din orașele României, luna care a umplut din nou Piața Universității de ceea ce Václav Havel numea odată “puterea celor fără de putere”. Să vorbești atunci despre lipsa de implicare civică era riscant. Miliția Spirituală a făcut-o totuși, pentru că toate cifrele asta spuneau: nu există în societatea românească grup social mai divizat, mai atomizat și mai împins spre astenie civică decât cel al tinerilor.

De fapt, însăși folosirea cuvântului „grup” e frauduloasă! Tinerii români nu se asociază, nu participă decât foarte rar la acțiuni civice, nu dispun de platforme de dialog și interacțiune, iar toate lucrurile pe care le învață pe băncile facultăților le oferă stimulente intelectuale minime pentru a dezvolta deprinderile unor „buni cetățeni”.

Într-un fel, evenimentele din ianuarie din Piața Universității au arătat că se poate. Că puterea poate și trebuie să fie contestată, că vocea străzii se poate face auzită cu efect, că sunt infinit mai multe motive să vorbești decât să taci, că niciodată nu e prea târziu sau desuet să revendici mai multă democrație, că există o masă critică de români tineri dispuși să se implice pentru a schimba ceva în jurul lor.

Pentru toate aceste motive și pentru că suntem convinși că puterea de a imagina o nouă Românie va fi mereu mai puternică decât conformismul social și politic, Miliția Spirituală lansează CRIM, un concept unic dedicat stimulării activismului și implicarii tinerilor în spațiul public.

Nu suntem singuri! Ne sunt alături alte patru organizații civice autohtone care s-au remarcat în trecut prin diferite încercări de a scoate societatea românească din zodia nefastă a neimplicării. CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ARDOR – Asociația Română de Dezbateri și Oratorie, Asociația One World Romania și Grupul Informal pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, vor sprijini inițiativele tinerilor care se vor implica în proiectul CRIM, oferindu-le traininguri și chiar posibilitatea de a fi parte activă în societatea civilă.

Ce este, însă, CRIM? Înainte de toate, e un acronim: CReativitate și Imaginație. În al doilea rând, e o idee despre cum să ne sporim șansele de a trăi într-o țară mai aproape de normalitatea democratică. În al treilea rând, este un vis: unul despre o Românie gândită chiar prin intermediul tinerilor care îi trăiesc astăzi toate angoasele.

Cel mai simplu spus, CRIM își propune să asambleze laboratoare sociale alternative capabile să stimuleze dialogul civic între participanți, prin încurajarea gândirii critice și a luărilor de poziție pe diferite teme. Debate-urile, proiecțiile de filme, jocurile de societate, lecturile de grup, planificarea unor flash-mob-uri, training-urile pe diferite teme (de la advocacy la libertatea de exprimare), montarea unor spectacole de artă contemporană și chiar o școală de vară de 6 zile, vor jalona traseul tânărului dispus să participe la inițiativele CRIM. Ce este implicarea civică, de ce este atât de importantă și ce se poate face pentru a pune creativitatea și imaginația în slujba unei altfel de Românii? Încercăm câteva răspunsuri la „școala de activism”.

Așadar, dacă vrei să fii printre cei care dau tonul schimbării, printre cei dispuși să-și facă vocea auzită, printre cei care aleg libertatea în locul conformismului și poziția critică în locul nepăsării sau a lehamitei, vino la prima școală de activism din România.

Nu te costă nimic: doar câteva ore dedicate din timpul liber pentru a întâlni oameni care te-ar putea inspira și alături de care ai putea reprezenta o forță civică în stare să schimbe ceva chiar pe strada ta, în facultatea ta, în parcul din cartierul tău, în viața ta și a celorlalți.

Prin lansarea proiectului CRIM îți vom oferi măcar șansa să alegi între a continua să taci, să stai deoparte, și a învăța, pas cu pas, cum puterea activismului civic și lupta pentru o cauză pot fi punctul de plecare al unui ideal. Acela de a nu mai crește încă o generație din aluatul unui popor în care nu dospește nicio societate.

Formular inscriere CRIM

Adresa la care poate fi trimis formularul de înscriere: militiaspirituala@gmail.com

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd