Home | | Ce preț plătim pentru energie?

Ce preț plătim pentru energie?

Autor:Redacția

| 24.08.2012

Echipa CRIM* vă invită la a doua întâlnire CRIM Café, pe data de 29 august, ora 19:00, la Comunitatea CRIM - strada Dianei nr. 4. 

CRIM Café este un concept de laborator social alternativ, menit să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

CRIM Café 2 va aborda un subiect foarte actual: Gazele de șist. Goana după resurse pentru energie e o cursă cu câțiva jucători cheie desfășurată la nivel mondial. Orice ța

ră încearcă să-și asigure independența energetică și în acesta cursă granițele nu mai sunt demult un obstacol. În acest context, România pare a fi devenit pământul făgăduinței pentru o serie de investitori puternici la nivel internațional în domeniul resurselor minerale naturale. Petrol, aur, cupru, gaze - iată câteva din bogățiile ascunse ale patriei pentru care companii cu nume de răsunet sunt gata de garanții de bună-credință, protecția mediului și investiții. 

Gazele de șist însă au ajuns recent în atenția publică de la noi, o data cu protestele masive din februarie din Bulgaria care cereau guvernului bulgar interzicerea exploatării acestui tip de resursă printr-o metodă neconvențională - fracturarea hidraulica (fracking, în engleză). Chiar dacă moratoriul a trecut în Bulgaria, vecinii noștri de la sud de Dunăre au continuat campania anti-fracturare hidraulică deoarece această ar fi urmat a fi folosită nu departe de ei, în Dobrogea. Așa am aflat și noi de existența gazului de șist în România și despre intenția companiei Chevron de a explora și exploata trei mari areale aflate în Dobrogea, Moldova și Banat. 

Informațiile despre localizarea acestor areale, ce înseamnă fracturarea hidraulică, investițiile companiei Chevron în țara noastră și ce beneficii aduc toate acestea României sunt foarte puține. Inevitabil, în lipsă informațiilor și a dezbaterii, au apărut și controversele. De ce să exploatăm? De ce să nu exploatăm - nu avem nevoie și noi de energie, de locuri de muncă și prețuri mai mici la gaze? Cât suntem dispuși să plătim pentru energia mai ieftină? Ce înseamnă „energie ieftină”? Ce înseamnă independență energetică? Dar ce presupune fracturarea hidraulică? 

Seara va începe cu proiecția unui film despre mobilizarea cetățenilor din satele Vasluiene de pe lângă orașul Bârlad, iar pe urmă vom dezbate alături de: Otilia Nuțu - analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum (ne va vorbi despre nevoile în materie de energie ale României), Georgeta Elisabeta Ionescu - geolog (ne va explică ce înseamnă fracturarea hidraulică/fracking), Vlad Catuna și Andrei Crăciun - reprezentanți ai Asociației Vira (ne vor vorbi despre campania de informare desfășurată în județul Vaslui, unde compania Chevron se pregătește să înceapă explorările). 

CRIM Café este un open event, vă așteptăm cât mai mulți și aprigi în dezbateri! 

* "CRIM. Puterea stă în imaginație" este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR. Partener media: TOTB.ro

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd