Home | | SRTV sau "Serviciul Român de Transmisiuni Video"

SRTV sau "Serviciul Român de Transmisiuni Video"

Autor:Marius Stan

| 13.08.2013

De când fostul șef al SIE, Claudiu Săftoiu, s-a înscăunat staroste peste SRTV, asistăm la difuzarea în prime time a două seriale documentare care abordează tema serviciilor secrete de dinainte de 1989 ("Moștenirea clandestină" și "Războiul umbrelor"). Aceste emisiuni tratează problematica în manieră unilaterală, în vreme ce invitații sunt îndeobște istorici sau politologi de casă, apropiați actualelor structuri informative ale statului: Cristian Troncotă, Mireille Rădoi (ofițer superior SRI în rezervă și studentul preferat al lui Troncotă în vremea în care acesta era lector la Academia Națională de Informații), Larry Watts, Ioan Scurtu, Dan Dungaciu, Mihai Retegan, Dinu C. Giurescu; dar și foști ofițeri de securitate... 

Jargonul arhicunoscut al serviciilor este la el acasă ("insecuritate asimetrică", "strategii protecționiste", "contracarare specifică" și câte altele) iar scenariile par primite în plic direct din laboratoarele serviciilor de informații (până și cei doi "voice-overs", Monica Ghiurco și Bogdan Șerban Iancu, și-au însușit perfect zgura fonică, părând totodată a fi renunțat la deontologia jurnalistică și a fi preluat cu succes din trăsăturile și forma mentală a invitaților). Nimeni nu pare a deranja cu întrebări incomode sau zgomot de fond, nici măcar musca unității. Printre tezele principale ale acestor "producții de laborator" regăsim "mitul cetății asediate" (România ar fi fost victima unei politici concertate a Moscovei și Budapestei), "profesionalismul serviciilor secrete românești" (în fapt, Securitatea ceaușistă), dar și tema necesarei continuități a serviciilor pre- și post-1989. 

Nu frapează doar faptul că unul din cele două documentare menționate ("Războiul umbrelor") nu aduce nimic nou în istoriografia subiectului, având mai degrabă o abordare de tip Wikipedia (vezi subiecte precum "Operațiunea Autonomus", "Rolul nefast al consilierilor sovietici în epoca dejistă", "eterna paralelă Pacepa-Kuklinski"), ci și opțiunea realizatorilor de a nu invita pe nimeni din zona civilă a societății (universități, centre de cercetare, institute, ONG-uri). În schimb, personajele principale ale mizanscenei teveristice provin toate din pălăria școlii istorice național-comuniste "Ilie Ceaușescu-Ioan Talpeș". Problema nu e că băieții aceștia (cu epoleți la vedere, sau nu) au dreptul la o opinie, ci că la televiziunea publică este încurajată și promovată o astfel de manipulare istoriografică repugnantă, în absența totală a unui minim spirit critic sau a unei minime și necesare dialectici (sens larg).

Și mai "prețios" este faptul că la 23 de ani de la prăbușirea regimului comunist, istoria recentă a frontului secret este scrisă și mediatizată nu de istorici independenți, validați epistemic în "mediul academic civil", ci tot de către reprezentanții și interfețele serviciilor de informații românești. Și chiar și așa, dacă respectiva comedie cu iz istoriografic ar rula pe un post privat, telespectatorii tot ar mai avea opțiunea telecomenzii. În schimb, românii plătesc bani buni TVR-ului pentru a le fi vârâtă pe gât, la ore de maximă audiență, o poveste edulcorată cu băieții deștepți din Securitate/SRI în rolurile principale. 

Bineînțeles, această serie de emisiuni documentare are o mare trecere în zona naționalistă (uneori chiar în cea cripto-legionară: "blogu' lu' Roncea") și a nostalgicilor vechiului regim. Să încercăm să traducem un pic în limbajul lor: Această ofensivă mediatică a oamenilor de casă ai structurilor din domeniul ordinii și siguranței publice își găsește debușeul în mentalul fragil al românilor prin intermediul unui fost director SIE. Ne putem consola masochist doar cu faptul că istoricul George Maior (alt șef, dar al SRI; și nașul lui Victor Ponta) și-a atins în sfârșit punctul culminant al exicitației informativ-operative (sic). Nu ne-am fi așteptat ca domnul Claudiu Săftoiu, acest "Andrei Marga" al serviciilor (vezi itinerarul funcțiilor sale), să inițieze o dezbatere publică pe tema reformării TVR-ului și a scoaterii acestei instituții de sub controlul politicului. Dar să oferi platformă publică și portavoce colegilor de Centrală e cam mult. 

Așteptăm cu sufletul la gură ziua în care știrile de seară ale TVR vor fi prezentate de purtătorul de cuvânt al SRI, starea vremii de către rectorul Universității Naționale de Apărare "Carol I", iar sportul de către vreun ofițer judiciar de la DGIPI (fosta "Doi și-un sfert"). Îi reamintim domnului Săftoiu un articol (art. 4, alin. 1) din Legea Nr. 41/1994 privind funcționarea SRTV, în caz că și-a uitat fișa postului pe la altă instituție: "Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, ca servicii publice în realizarea obiectivelor generale de informare, educaţie, divertisment, sunt obligate să prezinte, în mod obiectivimparţial, realităţile vieţii social-politice şi economice interne şi internaţionale, să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice, să promoveze, cu competenţă şi exigenţă, valorile limbii române, ale creaţiei autentice culturale, ştiinţifice, naţionale şi universale, ale minorităţilor naţionale, precum şi valorile democratice, civice, morale şi sportive, să militeze pentru unitatea naţională şi independenţa ţării, pentru cultivarea demnităţii umane, a adevărului şi justiţiei." Nu de alta, dar dacă aceste sindrofii scenice mai continuă mult, riscăm să introducem în grilă un nou post de televiziune: "Băneasa TV".     

Încheiem cu un profund îndemn civil: "Mai răsfirați, băieți, mai răsfirați!" 

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

Cristian Troncota , 25.11.2016, 09:38

Miliția spirituală nu este altceva decât o mentalitate reînviata din epoca stalinistă. Și eu sunt perfect de acord că România are nevoie de adevăr istoric. Numai că acesta se obține doar prin cercetare, perseverență și erudiție, iar cei ce își permit să facă aprecieri ar trebui să fie cel puțin egali în operă, prestigiu și eruditie cu istoricii pe care îi critică. Doar în anii 50, adică ai stalinismului matur, își permitea orice neica nimeni, mai numiți de regretata Monica Lovinescu „culturnici”, să-i ia la intrebări pe istorici de renume, precum George Brătianu, ori să le ordone ce și cum să scrie istoria. Îi datorăm istoricului George Brătianu o replică celebră: Adevărul rămane indiferent de soarta celor care l-au servit. Eu am scris un eseu intitulat Istoria care ne doare. Este vorba despre adevărul istoric, adică cel care nu convine, dar e adevăr.
Cu respect
Prof.univ dr. Cristian Troncotă
 

Cristian Troncota , 25.11.2016, 09:12

Miliția spirituală nu este altceva decât o mentalitate reînviata din epoca stalinistă. Și eu sunt perfect de acord că România are nevoie de adevar istoric. Numai ca acesta se obține doar prin cercetare, perseverență și eruditie, iar cei ce își permit să facă aprecițri ar trebui să fie cel puțin egali în operă, prestigiu șieruditie cu istoricii pe care îi critică. Doar în anii 50, adica ai stalinismului matur, își permitea orice neica nimeni, mai numiți de regretata Monica Lovinescu, culturnici, să-i ia la intrebari pe istorici de renume,precum George Bratianu, să le ordone ce și cum să scrie istoria. Iar George Bratianu ne-a lăsat o replică celebra: Adevarul rămane indiferent de soarta celor care l-au servit
Cu respect
Prof.univ dr. Cristian Troncota
 

mariusmioc , 02.06.2014, 20:24

Minciunile istoricului Cristian Troncotă. Declaraţia lui Iulian Vlad în procesul revoluţiei de la Timişoara
http://mariusmioc.wordpress.com/2014/05/21/minciunile-istoricului-cristian-troncota-declaratia-lui-iulian-vlad-in-procesul-revolutiei-de-la-timisoara/
 

radu dumitru , 06.12.2013, 13:51

sunteti prea tineri baieti,nu prea ati citit la viata voastra si emiteti prea multe judecati pripipite,v-a luat valul
 

promotor dei , 14.08.2013, 18:55

Un articol la comanda "scolii" prof. dr. Volo T, cu un limbaj aproape identic, de culpabilizare fortata a "mentalului fragil" al romanilor, o adunatura de prosti care isi permit sa reflecteze critic, nu demonizant, cu privire la DSS/CDS. Eeh, ne permitem, unii dinte noi, sa mai si gandim, nu numai sa injuram (chiar daca academic).
 

Doru , 13.08.2013, 16:20

titi! iti semnalez revista "Vitralii", revista a veteranilor serviciilor romane de informatii, editata de Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere din SRI. Ia vezi cine face parte din consiliul editorial si cine sunt consultantii stiintifici: "Acad. Dinu C. Giurescu, Prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu (e pa), Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Prof. univ. dr. Corvin Lupu, Dr. ist. Alex Mihai Stoenescu şi Conf. univ. dr. Aurel V. David". ce zici, e apropiere sau nu? :)
 

Zen , 13.08.2013, 15:34

dar titi, "apropiat" nu inseamna ca are cartea de munca acolo :) frecventand anturajul respectiv, vei cadea poate de acord ca e vorba de apropiere, nu de altceva... nu mi se pare ca importa daca-i plac banii, savarinele sau Partidul Conservator... urmariti emisiunile
 

titi , 13.08.2013, 14:45

Cine e autorul articolului??
Dinu Giurescu nu e apropiat serviciilor, ci ii place sa iasa in fata, cu absolut orice ocazie, si mai ales ii plac banii!!!
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd