Copii răi

Autor:Redacția

| 08.03.2015

”Ai 11 ani şi nu poţi să scrii frumos. Ai 11 ani şi nu poţi să rezolvi 10 probleme într-o oră şi jumătate Andra poate. Și la întrebarea de ce Andra poate şi tu nu poţi, nu ştii să răspunzi. Ai 11 ani şi nu poţi să-ţi ţii mâinile. Ai 11 ani şi nu te concentrezi când vorbeşte doamna. Nimeni nu te-ntreabă de ce. Ai 11 ani şi-ai vrea să poţi să introduci măcar o singură materie în catalog. Dacă fiecare copil ar putea să facă o dată pe săptămînă doar materia care-i place lui cel mai mult, ar fi perfect. Ai 11 ani şi nu eşti un copil dresat. Ai 11 ani şi nu vrei să te faci ce vor alţii. Tot ce-ţi place nu e în manual. Pentru tot ce ştii nu primeşti nici o notă. Tu nu iei notele pe care-ar vrea mama ta să le iei. Şi mama ta nu se poate lăuda cu tine cum se laudă mamele altor copii buni şi silitori care-şi fac lecţiile nesupravegheaţi. Ai 11 ani şi dacă-ncerci să spui ’’eu cred că nu-i aşa’’, nu e bine. Ai 11 ani şi nu înveţi ce trebuie.”

Vă anunțăm cu bucurie că spectacolul cu piesa ”Copii răi” a venit și la Clubul nostru CRIM la liceu, sâmbătă 7 martie, la Clubul elevilor de la Colegiul ”Petru Maior”. Îl dedicăm tuturor adolescenților cu care lucrăm în acest proiect. 


COPII RĂI este un spectacol despre sistemul de educație din România, despre formele de violență care transformă o pedeapsă aparent banală într-o amenințare colectivă, despre relațiile de putere copii-profesori-părinți, despre influența grupului în luarea unor decizii personale, despre pericolul abandonului școlar.
 
COPII RĂI este povestea unei fetițe de unsprezece ani care colecționează elastice și visează girafe. În jurul ei, toți copiii scriu frumos și sunt cuminți. În jurul ei, eroii adevărați fac istoria. 
Despre istoria ei personală nu vine niciodată vorba la școală.
 
COPII RĂI pleacă de la un caz real, pe care echipa spectacolului l-a documentat în școală.
 
COPII RĂI este un text confruntare cu sistemele care ne cresc mari, care ne învață ce ar trebui să ne reprezinte și ce ar trebui să fim. Care ne transformă în lideri înainte de a ne lăsa să fim copii. Care ne dresează ca să ne potrivim în sistem. Miza acestui spectacol, ca și a programului Școala de sâmbătă dimineața, inițiat de echipa proiectului, este de a crea un cadru de dezbatere și reflecție, care să-i adune laolaltă pe cei vizați de problemele majore cu care se confruntă sistemul de educație din România: violența în școală, lipsa modelelor și a reperelor, tensiuni în familie, influența grupului, capacitatea copiilor de a lua decizii și de a acționa în cunoștință de cauză, gândirea critică a elevilor. La dezbaterile post spectacol, spectatorii și echipa de artiști discută despre posibile soluții de prevenire a violenței în școală, despre necesitatea creării unui dialog autentic între toți factorii de decizie implicați și despre importanța de a transforma școala într-o comunitate vie, care să stimuleze forța creatoare a copilului.
 
Text: Mihaela Michailov. Performer: Katia Pascariu. 
Regia: Alexandru Mihaescu. Muzică: Eduard Jak Neumann (la cajon, , instrument de percuție originar din Peru, în care se bate cu palmele sau cu degetele sau cu bețe). Mișcare scenică: Farid Fairuz. 


Proiectul ”CRIM la liceu – Puterea implicării” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene vă invităm să accesaţi paginile de web www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd