Home | | Manifest pentru demnitate

Manifest pentru demnitate

Autor:Mihail Bumbeş & Marius Stan

| 24.01.2012


Ideea unei raționalități comune a fost făcută praf încă din secolul trecut prin înlocuirea lui „se cuvine să” cu „eu vreau” sau „eu aleg”. Obligațiile au devenit mai mult decât discutabile! Și asta pentru că dorințele sau opțiunile pot fi doar satisfăcute sau călcate în picioare. Televiziunile, cu accentul lor pe vizual, nu fac altceva decât să creeze o cultură a priveliștii și mai puțin a raționalității.


Imaginile vorbesc azi mai ceva ca literele. Imaginile vorbesc mai cu seamă despre emoția din jurul unui eveniment și mult mai puțin despre înțelegerea lui profundă. Rezultatul este acela că protestul cel mai vizual, cel mai extrem, cel mai agresiv, câștigă.Dacă devine știre doar confruntarea în detrimentul acordului, atunci vom avea pe masă o cultură a confruntării.

Propunem o întoarcere la demnitatea mesajului, la vocea aceea minusculă a rațiunii și la posibilitatea acesteia de a crea punți de dialog. Dar pentru asta trebuie să ne organizăm puțin gândurile și mijloacele de exprimare, trebuie să ajungem la un acord tacit în privința celor ce ne unesc.

Frustrările noastre în anul de grație 2012 au la rigoare aceleași rădăcini. Pe scheletul culturii confruntării și îngrozitoarei ei forțe de a crea știri, evenimentele sângeroase – generate fie de autoritate, fie de partea care contestă – nu vor face altceva decât să ducă întregul mesaj în derizoriu.

Demnitatea mesajului nostru vine din faptul că înțelegem perfect ce se întâmplă. Ne propunem să scoatem noțiunea de „demnitate” din gura ipocrită a politicienilor și să o redăm celor de drept: cetățenilor! Suferința lor cotidiană este cea care îi îndreptățește la exerciții de demnitate.

Pentru că tot plini de demnitate au îndurat relele politicului și tot cu demnitate au trecut peste frustrările economice născute din viclenia/incompetența celor care îi conduc, cetățenii sunt acum chemați să imprime această decență acțiunilor lor. Să garanteze coerența mesajului. Să îndure cu stoicism aparenta surzenie a autorității. Să iasă în deplină solidaritate în stradă, în număr cât mai mare. Să promoveze cu bună cădere mesajul împotriva celor care le-au pus în primejdie prezentul și viitorul.

Facem un apel la nevoia de a protesta demn împotriva unei puteri abuzive și ruptă de realitate.

Luați-vă acest drept înapoi, este al vostru!

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd