Home | | Primul paşaport al lui Nicolae Ceauşescu şi amintirile Niculinei Rusu (fostă Ceauşescu) despre fratele său

Primul paşaport al lui Nicolae Ceauşescu şi amintirile Niculinei Rusu (fostă Ceauşescu) despre fratele său

Autor:Mihai Burcea

| 20.02.2012

Miliţia Spirituală publică în premieră un dosar întocmit de organele Ministerului de Interne în anii ’40 pe numele tânărului comunist, Nicolae Ceauşescu. Acest dosar se află în custodia Arhivelor Naţionale ale României doar pe microfilm, dosarul propriu-zis lipsind din evidenţele instituţiei sus-amintite… fiind probabil pierdut pe undeva prin istoria post-decembristă a instituţiei. Cele 27 de file ale dosarului au fost scanate cu ajutorul unui dispozitiv electronic de fotocopiere a microfilmelor.

Cel mai important document al dosarului este paşaportul eliberat de autorităţi pe numele lui Ceauşescu (secretar al CC al UTC), cel care urma să participe în fruntea unei delegaţii a CC al UTC la lucrările primei conferinţe a organizaţiei omoloage din Bulgaria[1] (26 – 30 martie 1945).

Documentele care se regăsesc în acest dosar sunt următoarele:

- Adresa nr. 5332 din 14 august 1943 a comandantului Lagărului de internaţi politici Târgu-Jiu, colonelul Şerban Leoveanu, prin care acesta înştiinţa conducerea Direcţiei Generale a Poliţiei că deţinutul politic Nicolae Ceauşescu a fost internat în lagăr ca urmare a ordinului MAI nr. 31050 din 9 august 1943  (Ceauşescu tocmai executase o pedeapsă politică la Penitenciarul Special Caransebeş).

- Tabel nominal cuprinzând persoanele internate în Lagărul de internaţi politici Târgu-Jiu în perioada 11 – 31 august 1943. Documentul este semnat de către şeful Biroului evidenţă al Lagărului, căpitanul Gheorghiu S.

- Mai multe documente ale Prefecturii Poliţiei Capitalei din perioada aprilie – octombrie 1941 prin care se semnala faptul că Nicolae Ceauşescu şi-a stabilit domiciliul în comuna sa natală.  

- Paşaportul colectiv nr. 018354 emis de către Ministerul Afacerilor Străine al Regatului României. Documentul i-a fost eliberat lui Nicolae Ceauşescu în primăvara anului 1945 cu ocazia unei vizite efectuate în Bulgaria alături de alţi 7 utecişti (Socol Petre – viitor general de securitate în anii ’70, Popa Viorel, Stănescu Andriana, Nicolae Georgescu, Ion Fleşer, Cristea Popişteanu şi Petre Drocan). Delegaţia CC al UTC era condusă de către Nicolae Ceauşescu şi avea ca misiune participarea la Conferinţa Tineretului Muncitoresc din Bulgaria. Toţi membrii delegaţei urmau să călătorească pe paşaportul eliberat de Ministerul de Interne pe numele lui Ceauşescu.

- Nota nr. 186 din 20 martie 1945 a Comisiei Aliate de Control din România prin care se răspundea unei adrese a consulului general al MAE. Nota îl încunoştiinţa pe consulul general Carstiuc de faptul că respectiva Comisie nu are nicio obiecţie referitoare la deplasarea în Bulgaria a delegaţiei alcătuită din cei 8 comunişti (o altă delegaţie a CC al UTC condusă de Ivanka Sarisky – sora fostului ilegalist Petre Gheorghe – urma să plece la Belgrad unde avea loc Săptămână Tineretului Antifascist din Iugoslavia). Documentul este semnat de către ajutorul superior al Consilierului politic de pe lângă Comisia Aliată de Control din România, N. Şutov.  

- „Tablou” cu membrii delegaţiei care urmau să călătorească în Bulgaria. Documentul este întocmit de către Serviciul poliţiei administrative din cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei. 

Miliţia Spirituală mai publică şi un dosar inedit care conţine amintirile Niculinei Rusu despre Nicolae Ceauşescu, depănate la Institutul de Studii Istorice şi Social-Politice de pe lângă CC al PCR în noiembrie 1972.

Sora celui mai puternic om al României de la acea dată povestea cu nonşalanţă şi fără inhibiţii despre adolescenţa ei şi a fraţilor săi, lupta pentru supravieţuire a acestora în Capitala ţării şi despre tinereţea revoluţionară a utecistului Nicolae Ceauşescu. Din document reies condiţiile grele de viaţă ale numeroasei familii Ceauşescu, precum şi modul în care sora sa l-a adus în Bucureşti pe Nicolae pentru a lucra ca ucenic la un atelier particular de cizmărie de pe Calea Victoriei (deţinut de un anume Săndulescu – este vorba de primăvara anului 1930). Potrivit declaraţiilor Niculinei Rusu, tânărul Nicolae „a fost un ucenic bun: era foarte muncitor, ascultător”. După 2 ani de zile de la sosirea în Capitală, N. Ceauşescu a plecat să lucreze la un frate de-ai patronului, un anume Gogu Săndulescu care avea un atelier de cizmărie pe strada Vaporul lui Asan. 

Începând cu anul 1932, Niculina, soţul său şi Nicolae s-au mutat într-o gheretă de pe strada Aurel Vlaicu. Ulterior, grevele de la Atelierele CFR Griviţa (februarie – martie 1933) îl vor găsi pe N. Ceauşescu lucrând la un alt patron – Aurel Cornăţeanu. 

Niculina mai povesteşte și despre o percheziţie efectuată de autorităţi la casa părintească din Scorniceşti – acolo unde poliţiştii nu au găsit decât nişte cărţi religioase, despre cea de-a doua arestare soldată cu o condamnare de 3 ani şi despre vizitele pe care i le făcea lui N. Ceauşescu în timpul în care acesta îşi executa pedeapsa la Penitenciarul Special Doftana (Niculina descrie cu lux de amănunte cum scotea, în mod clandestin, bileţelele date de către Nicolae pentru conducerea partidului de la Bucureşti). Se pare că în anul 1938, regimul de detenţie din acest penitenciar nu era chiar aşa de aspru din moment ce Niculina declară că în acel an conducerea unităţii i-a permis lui N. Ceauşescu să meargă de câteva ori la Câmpiniţa pentru a-şi procura materiale necesare obiectelor de artizanat pe care le fabrica în atelierul penitenciarului.

Niculina relatează pe larg cum s-a produs şi cea de-a III-a arestare din mai 1940 (la scurtă vreme după eliberarea de la Doftana), atunci când la secţia de poliţie au fost aduşi odată cu N. Ceauşescu şi fraţii săi, Marin şi Florea. Cei doi vor fi eliberaţi după câteva ore din lipsă de probe, însă Nicolae vă rămâne în detenţie până la data de 23 august 1944.

Un alt pasaj biografic important din viaţa lui N. Ceauşescu relatat de Niculina este cel din perioada asasinatelor legionare din noaptea de 26/27 noiembrie 1940 (credem că Niculina face o confuzie referindu-se de fapt la perioada rebeliunii legionare: 21 – 23 ianuarie 1941). Iată ce îşi amintea sora sa despre felul în care a scăpat N. Ceauşescu de furia legionarilor conduşi de către şeful Corpului Muncitoresc Legionar – Dumitru Groza:

Pe timpul rebeliunii legionare – din ianuarie 1941 – el împreună cu alţi tovarăşi comunişti, se aflau deţinuţi la Jilava. Legionarii intenţionau să suprime pe cei arestaţi, dar spre norocul lor, comandantul închisorii era un colonel, mai cumsecade, care a pus pe soldaţi să-i apere, împiedicând pe legionari să se apropie de ei. Noi acasă nu ştiam de acest lucru şi auzisem că la Jilava şi-n alte părţi ale Capitalei, legionarii săvârşiseră multe asasinate. Temându-ne ca Nicolae să nu fi păţit ceva, soţul meu şi cu cumnată-mea Lenuţa, s-au dus la forturile Jilavei şi s-au uitat peste gard, la cadavrele care se aflau în curte.

De asemenea, conform spuselor Niculinei se pare că primele directive pe care le-a dat N. Ceauşescu au fost în timpul adolescenţei sale în cadrul unei clăci organizate de învăţătorul Bărăscu din satul Tătărei, comuna Scorniceşti. Văzându-l „mai dezgheţat şi mai isteţ”, socrul lui Bărăscu l-a însărcinat pe Nicolae cu organizarea şi coordonarea secerişului de pe ogorul învăţătorului. Având în subordine circa 30 de ţărani, N. Ceauşescu a reuşit să-i mobilizeze şi să termine secerişul primul alături de oamenii săi.

Vă invităm şi pe dumneavoastră să citiţi şi alte întâmplări narate de Niculina în faţa istoricilor de la Institutul de Studii Istorice şi Social – Politice de pe lângă CC al PCR.
 

Dosarele in format pdf:

1. paşaport Nicolae Ceauşescu

2. amintirile Niculinei Ceauşescu/Rusu


[1] Detalii pe larg despre prima vizită a lui Ceauşescu peste hotare, dar şi despre prima sa alocuţiune rostită într-o ţară străină – vezi Ilarion Ţiu, Cristina Diac, „Treburile lui Ceauşescu la prima ieşire «afară»”, în Adevărul, 29 august 2011: www.adevarul.ro/actualitate/adevaratul_ceausescu/Treburile_lui_Ceausescu_la_prima_iesire_-afara_0_544145947.html

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

bic , 16.03.2015, 12:36

primul pasaport a lui ceausescu.
era un barbat frumos.
e si un barbat destept dupa figura.
dovada cit de mult bine a facut ceausescu oamenilor.
 

David , 22.05.2012, 23:48

Uitati-va atenti la fotografia de pe pasaportul lui N.C.,nu exista nici o semnatura?!!! NU stia acesta sa se semneze?Oricum varianta mea este altfel.Ceausescu,in mare,lucra ca ucenic,cismar.Cum familia lui era nevoiasa(lipsa de cele necesare,hrana,imbracaminte),mai fura de prin gara ceea ce oamenii,uitau pe peron,fiind grabiti la tren si probabil ca nu toti aveau actele la ei,cind erau controale(gestapou)deci lasau bagajele pe peron.CEAUSESCU,recupera si asa se putea imbraca si eventual,minca."Ghinionul",sau "FERICIREA" lui e ca intr-o zi a pus mina pe o valiza care continea:"MANIFESTE".Un baietel firav si prost(sarac),imbracat,cu o valiza,sa nu uitam ca avea la aceea epoca doar 14 ani,a atras repede privirile (patrulei de control).....
VOI CONTINUA,daca doriti...
Scuzati-ma daca,nu este asa cum doriti"VOI",dar eu cunosc doar aceasta VARIANTA;NU AM NICI O PROBA.Probele de multe ori sunt falsificate sau eronate,dar amintirile celor batrani,niciodata.
 

Jose , 07.03.2012, 11:32

educatia ar trebui sa se faca in falimie si apoi in scoala, dar vezi tu, nu prea se intampla.sunt multe familii care de generatii predau mai departe modele proaste, cu ei ce facem? scoala nu ajuta prea mult. si aici apare media si efectul ei asupra maselor.ca publicul cere e discutabil, de ani de zile televiziunile au coborat standardele putin cate putin pana s-a ajuns aici, s-a mers pe ideea ca publicul e plebea fara cultura si bun simt care nu percuteaza la ceva inteligent, ei bine, asta se numeste aroganta. televiziunile nu iau in calcul si oamenii normali, cu bun simt, o oaresce cultura si ceva pretentii de fiinta umana emancipata de secol XXI.sau poate ca oamenii din televiziune chiar cred ca ofera emisiuni bune?sau poate ca in realitate se cauta sa se faca emisiuni cat mai ieftine?nu cred ca undeva prin anii '90, publicul romanesc a cerut sa vada la televizor Nikite amenintand pe unul si pe altul cu bataia, cohorte de vrajitoare si prezicatori, rafuieli personale, amenintari, discutii libidinoase etc. p.s. si eu multumesc discutia mi se pare interesanta, ar fi ideal sa se discute mai des despre asa ceva, probabil ca ar avea si ceva efecte.mda, sunt optimista
 

Mihai Burcea , 22.02.2012, 15:29

Este f. probabil sa ai dreptate, Viktor. Totusi, eu nu cred ca acest dosar a fost "facut pierdut" de "Securitate" pt. simplul motiv ca dosarele comunistilor urmariti de Siguranta se aflau in custodia Arhivei Centrale de Partid sau la ISISP (problema comunista). Dosarele legionarilor se aflau in arhiva Securitatii - vezi de ex. Serviciul independent "C" din MAI care avea atributii pe aceasta linie (problema legionara). Partitia s-a facut in prima jumtate a anilor '50 printr-o dispozitie a conducerii superioare de partid. De aceea dosarele Sigurantei care-i vizeaza pe legionari se gasesc azi la CNSAS. Parerea mea, hic!
 

viktor , 22.02.2012, 14:20

Tin sa fac o precizare la aceste afirmatii "Miliţia Spirituală publică în premieră un dosar întocmit de organele Ministerului de Interne în anii ’40 pe numele tânărului comunist, Nicolae Ceauşescu. Acest dosar se află în custodia Arhivelor Naţionale ale României doar pe microfilm, dosarul propriu-zis lipsind din evidenţele instituţiei sus-amintite… fiind probabil pierdut pe undeva prin istoria post-decembristă a instituţiei. Cele 27 de file ale dosarului au fost scanate cu ajutorul unui dispozitiv electronic de fotocopiere a microfilmelor."
Originalul, sau dosarul original (cam incorect dpdv istoric si arhivistic sa spui « dosarul propriu-zis« ) a stat INTOTDEUNA, la Securitate. In timpul comunismului, acest gen de dosare, de documente, NU ERAU in custodia Arhivelor Statului (cum se numeau pe atunci), ci la Securitate. Ulterior, la cererea Arhivelor Nationale, Securitatea a transmis, O FOARTE MICA parte din documentele detinute, catre Arhivele Nationale. Asadar, ATENTIE : acel dosar nu a fost «probabil pierdut pe undeva prin istoria post-decembristă a instituţiei(Arhivele Nat.)« ci a fost FACUT PIERDUT 100% de catre Securitate !!! Am lucrat la Arhive 3,5 ani si stiu despre ce vorbesc, ca sa nu mai vorbesc despre cei 4 ani de facultate petrecuti in acelasi domeniu.. In decembrie ’89, Securitatea a ars mii de metri liniari de documente, create in timpul comunismului. Dosarele erau puse efectiv pe foc ca in tabara, cand se face foc de tabara. Mai documentati-va :) !
 

Ovidiu , 21.02.2012, 12:22

vezi ca sunt microfilmuri documente despre Elena Ceausescu
 

Mihai Burcea , 20.02.2012, 22:10

Merci, Cris. A fost chinuiala mare cu microflmul. Cand o sa ne vedem la ANR o sa-ti arat aparatul cu care l-am copiat.
 

Mihai Burcea , 20.02.2012, 22:07

Merci, Cris. A fost chinuiala mare cu microfilmul.
 

cristina , 20.02.2012, 19:53

interesant. eu nu am putut sa fac foto dupa microfilm, bine ca le-ati scos.

stau si ma intreb de ce niculina a povestit abia in 1972 la ISISP. si nu pot sa nu fac legatura cu cartea lui hamelet, aparuta in 1971. amintirile ei, ca si ale invatatorului barascu, au slujit ca sursa de documentare si pt carte. oricum,e interesant.
asta cu venitul lui in bucuresti in 1930 nu mi-e mie clara. peste tot spune ca a venit la 11 ani, deci ar iesi in 1929.
anyhow, sunt foarte binevenite. din mici fragmente, unele aparent fara importanta, se recompune intregul. in asta consta si frumusetea istoriei. chiar daca uneori trebuie sa cobori in hazna ca s-o recuperezi
 

Stefan Pop , 20.02.2012, 16:18

Interesant!
Pacat ca autoritatile de atunci nu si-au dat seama pe ce individ periculos pusesera mana!
Unul dintre ghinioanele poporului roman aceasta lipsa de perspicacitate!
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd