Home | | Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe Naţional Arena

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe Naţional Arena

Autor:Redacţia

| 02.03.2012

In seara zilei de 29 februarie s-a disputat meciul amical de fotbal dintre reprezentativele Romaniei si Uruguayului, pe stadionul National Arena din Bucuresti, meci organizat de Federatia Romana de Fotbal. Pe toata durata partidei, suporterii s-au manifestat pasnic, afisand bannere si scandand sloganuri impotriva celor doua persoane care conduc de peste doua decenii fotbalul romanesc – Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. 

Compania privata (BGS) care asigura ordinea la meciurile de pe National Arena a intervenit abuziv pentru a indeparta suporterii care au afisat bannere ce contineau mesaje critice la adresa FRF (“FRF=RMGC”), dar si un mesaj dedicat Universitatii Craiova (“Stiinta nu moare”). Motivul invocat a fost ca bannerele respective nu au fost aprobate de organizator. Aceasta masura abuziva a starnit indignarea spectatorilor care au inceput sa scandeze impotriva lui Mircea Sandu si a lui Dumitru Dragomir ("Mitică la puşcărie!" şi "Mircea Sandu eşti o mizerie!"). In urma interventiei in forta a BGS si a Jandarmeriei, mai multe persoane au fost ranite, fortele de ordine folosind gaze lacrimogene si bastoane. De asemenea, cativa suporteri au fost evacuati pentru ca afisau bannere cu mesajul “Salvati Rosia Montana”.

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei considera ca masurile prin care organizatorii hotarasc ce mesaje sunt sau nu acceptabile, in afara cadrului legal si constitutional, constituie acte de cenzura si trebuie sanctionate ca atare. Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia jocurilor si competiriilor sportive delimiteaza clar tipul de mesaje care pot fi interzise pe stadioane, acestea fiind precizate in art 10. – (1) r): “simboluri, sloganuri ori texte cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si violenta”. Niciunul din mesajele afisate sau scandate nu se incadreaza in prevederile acestui articol al legii 4/2008. Contestarea celor doi conducatori ai fotbalului romanesc este motivul pentru care organizatorul a dispus interventia fortelor de ordine.

Astfel de comportamente abuzive denota mentalitatea de “stat in stat” si pozitionarea deasupra legii pe care cele doua structuri de conducere a fotbalului (FRF si LPF) nici macar nu se mai feresc sa o afiseze. Consideram cu atat mai grav faptul ca institutii ale statului ce au ca misiune apararea legii se transforma in executantii unor ordine si reguli situate in afara cadrului legal impuse de entitati private (FRF si LPF).

In acest sens, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei solicita:
- Sanctionarea drastica a celor responsabili de interventia in forta a fimei de paza si a Jandarmeriei; 
- Incetarea practicilor abuzive si ilegale impuse de organizatorii competitiilor sportive prin care se incalca drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor;
- Includerea in legea 4/2008 a unor sanctiuni aplicate organizatorului si fortelor de ordine pentru incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Organizatii care s-au alaturat protestului AW-AMP - 02.03.2012. Lista semnatarilor ramane deschisa.

Ce-Re Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Asociatia Salvati Dunarea si Delta

Salvati Rosia Montana, prin Asociatia Alburnus Maior

Asociatia Sighisoara Durabila

Asociatia Greenitiative

Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic - InfOMG
Asociatia Eco Ruralis - in sprijinul taranilor ecologici si traditionali

Organizatia Re.Generation

"ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila" 

Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală

ALMA-RO

Terra Mileniul III

Eruptie AntiCoruptie

APADOR-CH

Asociatia Transilvania Verde

Centrul de Resurse Juridice

Centrul pentru Jurnalism Independent

CENTRAS

Asociatia Suporterilor Universitatii Craiova din Bucuresti

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd