Home | | Operațiunea Capra

Operațiunea Capra

Autor:Irina Melente

| 29.08.2012

Dezastrul de pe Transfăgărășan a fost luni, 27 august 2012, țintă protestelor  activiștilor, acolo unde albiile râurilor Capra, Buda și Otic sunt supuse unor  transformări  monstruoase cu un singur scop, obținerea unor conturi cât mai grase. 

Ceea  ce se întâmplă pe cursul râului Capra reprezintă un exemplu, râul este compromis, dar se poate opri distrugerea celorlalte care vor avea acceași soartă în următorii ani. 

Concret, peisajul natural al zonei Făgăraș este modificat în totalitate, marea parte a debitului râului este captată în țevi groase, urmând ca răul să curgă sub formă unui  pârau lipsit de forță.  Malurile,  au fost  modificate de excavatoarele care și-au executat lucrările direct în albia minoră a râului și au lăsat urme ireparabile. Cea mai mare parte a ecosistemului acvatic al acestor râuri este distrusă. 

Zonă lucrărilor este împânzită de excavatoare, tuburi, betoniere și alte utillaje, care sunt poziționate în locurile unde apa râului ar trebui să curgă nestingherita. 

Activiștii au protestat în mai multe puncte de-a lungul râului Capra , scriind mesaje acolo unde lucrările pentru amenajarea microhidrocentralelor sunt în plină desfășurare și degradează mediul zilnic, tot mai mult.  

Alarmant este faptul că alte câteva zeci de râuri din Munții Carpați sunt condamnate la aceeași soartă, iar pentru unele s-au dat deja avize pentru începerea lucrărilor. După Capra, Topolog, Doamnei, Otic vor fi introduse în același program de exploatare: realizarea de microhidrocentrale pentru energie verde. 

Ministrul Mediului Rovana Plumb,  prezentă  pentru a evalua situația la față locului , a declarat în urmă discuției cu reprezentanții  organizațiilor care au coordonat protestul  că pe data de 16 septembrie orice lucrare va fi oprită, dacă nu se vor  respecta cerințele de mediu. 

Mai multe poze pe pagina de facebook a proiectului CRIM.

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd