Operațiunea Capra
Autor:Irina Melente
| 29.08.2012Dezastrul de pe Transfăgărășan a fost luni, 27 august 2012, țintă protestelor activiștilor, acolo unde albiile râurilor Capra, Buda și Otic sunt supuse unor transformări monstruoase cu un singur scop, obținerea unor conturi cât mai grase.
Ceea ce se întâmplă pe cursul râului Capra reprezintă un exemplu, râul este compromis, dar se poate opri distrugerea celorlalte care vor avea acceași soartă în următorii ani.
Concret, peisajul natural al zonei Făgăraș este modificat în totalitate, marea parte a debitului râului este captată în țevi groase, urmând ca răul să curgă sub formă unui pârau lipsit de forță. Malurile, au fost modificate de excavatoarele care și-au executat lucrările direct în albia minoră a râului și au lăsat urme ireparabile. Cea mai mare parte a ecosistemului acvatic al acestor râuri este distrusă.
Zonă lucrărilor este împânzită de excavatoare, tuburi, betoniere și alte utillaje, care sunt poziționate în locurile unde apa râului ar trebui să curgă nestingherita.
Activiștii au protestat în mai multe puncte de-a lungul râului Capra , scriind mesaje acolo unde lucrările pentru amenajarea microhidrocentralelor sunt în plină desfășurare și degradează mediul zilnic, tot mai mult.
Alarmant este faptul că alte câteva zeci de râuri din Munții Carpați sunt condamnate la aceeași soartă, iar pentru unele s-au dat deja avize pentru începerea lucrărilor. După Capra, Topolog, Doamnei, Otic vor fi introduse în același program de exploatare: realizarea de microhidrocentrale pentru energie verde.
Ministrul Mediului Rovana Plumb, prezentă pentru a evalua situația la față locului , a declarat în urmă discuției cu reprezentanții organizațiilor care au coordonat protestul că pe data de 16 septembrie orice lucrare va fi oprită, dacă nu se vor respecta cerințele de mediu.
Mai multe poze pe pagina de facebook a proiectului CRIM.
Comentarii