Home | | Votul - o ficțiune a democrației!?

Votul - o ficțiune a democrației!?

Autor:Redacția

| 19.11.2012

Echipa CRIM te invită la un exercițiu de democrație deliberativă, la CRIM Café, pe data de 21 noiembrie 2012, ora 19:00, la Comunitatea CRIM de pe strada Dianei nr. 4.

Într-o epocă în care democrația directă nu mai este posibilă, reprezentarea pare a fi singura modalitate prin care preferințele cetățenilor se pot traduce în politici publice. Cu toate acestea însă, evoluția societăților occidentale din ultimele decenii a șubrezit mecanismele democrației reprezentative până într-atât încât reprezentarea nu m

ai asigură această corespondență. 

Cauzele malaise-ului democratic sunt multiple, de la nivelarea ideologică între stânga și dreapta la absenteismul în creștere, datorat neîncrederii în elitele politice și în posibilitatea reală ca votul unui individ să conteze. În România, în mod particular, sentimentul de inutilitate a votului este legat și de traseismul politic, de prevederile legii electorale care nu asigură un mecanism echitabil de transformare a voturilor în fotolii parlamentare, de percepțiile legate de interesele economice oculte care unesc, transpartinic, elitele politice, de generalizarea corupției. 

Fără a încerca să reluăm discuția asupra cauzelor acestei evoluții, care a scăpat deja capacității societății de a o împiedica, dezbaterea noastră se va concentra mai degrabă pe consecințele acesteia și pe posibilitatea de a construi noi mecanisme democratice complementare votului, care să re-democratizeze spațiul politic (adică, de fapt, spațiul public) și să re-dea greutate cetățeanului în procesul de luare a deciziilor. De asemenea, vă propunem să reflectăm împreună asupra posibilelor amendamente la legile electorală și de funcționare a partidelor politice astfel încât să asigure o mai bună corespondență între preferințele cetățenilor și politicile publice rezultate din funcționarea instituțiilor reprezentative. 

Seara va începe cu proiecţia filmului "Manufacturing Consent - Noam Chomsky", iar dezbaterea va fi impulsionată de Cristian Pîrvulescu - Președintele Asociației Pro Democrația și conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative şi Oana Suciu – lector la Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea Bucureşti.

CRIM Café este un concept de laborator social alternativ, menit să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

* „CRIM. Puterea stă în imaginație” este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR.

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd