Home | | România, stat polițienesc?

România, stat polițienesc?

Autor:Redacția

| 21.01.2013

Vă invităm la o nouă ediție CRIM Café*, prima din 2013! 

„Justice must always question itself, just as society can exist only by means of the work it does on itself and on its institutions” (Foucault)

La un an de la protestele din Piaţa Universității, discutăm despre natura represivă a statului român post-decembrist, în special despre tentația „voyeuristă” a instituțiilor speciale. Vă invităm** să dezbatem modul în care structurile informative ale României aleg să-şi folosească resursele pentru a supraveghea viaţa noastră privată: SRI, SIE, STS, Jandarmeria Română - structura sa informativă, DGIPI – fosta „2 si-un-sfert”, SPP – structura sa informativă. Președintele Comisiei de control a SRI, Georgian Pop, va vorbi despre mecanismele și procedurile de control parlamentar asupra acestor instituții.

Cine pe cine urmărește și de ce? Sunt sau nu legitime acțiunile acestor structuri de forță în raport cu interesul real al cetățenilor? Ne apără sau, din contră, ne controlează? În ce măsură confundă ele interesul de stat cu cel privat? 

Invitaţii evenimentului sunt: 
Mircea Kivu – sociolog
Liviu Mihaiu – jurnalist
Diana Hatneanu - APADOR – CH
Colonel Aurel Moise - Jandarmeria Română
Mircea Toma – ActiveWatch 
Georgian Pop - deputat (președintele Comisiei de control a SRI)
Nicolae Ulieru - fost purtător de cuvânt al SRI

În cadrul acestei ediții CRIM Café vom dezbate și două cazuri concrete, care au reținut atenția mass media în ultimii ani:

>>> propunerea ActiveWatch înaintată Parlamentului European, privind interzicerea infiltrării serviciilor secrete în redacţii (solicitare venită în urma scandalului iscat în vara lui 2012, atunci când Jurnalul Național a demonstrat cu probe prezența unui agent acoperit în redacție).

>>> cazul ofițerului inferior de Informații, Constantin Bucur, care în anul 1996 (pe atunci angajat al SRI) proba cu documente într-o conferință publică de presă, faptul că instituția pentru care lucra intercepta ilegal convorbirile telefonice ale unor politicieni, jurnalişti și apropiați ai acestora. Este important de precizat că Bucur încercase în zadar să sesizeze aceste abuzuri superiorilor pe linie ierarhică sau Parlamentului. După ce Bucur a fost anchetat, judecat și condamnat de o instanță militară pentru divulgare de informații clasificate, el s-a adresat CEDO, în 2002 și a primit o hotărâre favorabilă din partea instanței europene, în ianuarie 2013. Statul român urmează să plătească daune morale de 20.000 Euro lui Bucur și 7.800 Euro lui Mircea Toma (fost jurnalist la Academia Cațavencu) și fiicei sale (la rându-le parte în proces în calitate de „interceptați ilegal”).


CRIM Café este un open event. 
Vă așteptăm în număr mare și cât mai aprigi în dezbateri! 

--------------------------<wbr></wbr>--------------------------
*Laborator social alternativ , CRIM Café își propune să stimuleze dialogul liber între participanți și să încurajeze gândirea critică și luările de poziție pe teme majore ale societății românești.

"CRIM - Puterea stă în imaginație" este un proiect finanțat de CEE Trust, aplicant principal Miliția Spirituală, parteneri: Centrul de Resurse pentru Participare Publică CeRe, Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică, Asociația One World Romania și Asociația Română pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică ARDOR.

**Având în vedere amploarea subiectului şi numărul mare de invitaţi, vom renunţa, în mod excepţional, la proiecţia de film obişnuită şi vom trece direct la dezbatere. 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

claudia jivoin , 25.01.2013, 06:00

in politie sint fosti securisti ai lui ceausescu care culmea sint mafioti de astazi
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd