Home | | Scrisoare deschisă - Politică fără bariere

Scrisoare deschisă - Politică fără bariere

Autor:Redacția

| 13.10.2014

Doamnelor și domnilor candidați,

Vă solicităm să luați în considerare următoarele propuneri ale campaniei „Politică fără bariere”, și să vă asumați punerea lor în practică. Așteptăm cu interes pozițiile dumneavoastră publice din care să reiasă fără echivoc dacă:

  1. Susțineți formarea partidelor politice cu minim trei membri fondatori, fără criteriu de teritorialitate?
  2. Susțineți introducerea cerinței de a prezenta un număr rezonabil de semnături la depunerea oricărei candidaturi, pe listă de partid sau independentă, indiferent de tipul de alegeri?
  3. Susțineți abrogarea prevederilor care permit partidelor politice să primească cu prioritate sedii de la autoritățile publice locale?
  4. Susțineți stabilirea unor condiții similare pentru candidați independenți și partide politice privind participarea în alegeri și obținerea unui mandat în consiliile locale și județene?
  5. Susțineți eliminarea depozitului financiar pentru validarea candidaturilor pentru Parlament?
  6. Susțineți finanțarea de la bugetul public a tuturor partidelor politice proporțional cu numărul de voturi, indiferent dacă sunt sau nu parlamentare?
  7. Susțineți eliminarea prevederilor care interzic cetățenilor să semneze pentru susținerea a mai mult de un candidat sau partid?

Propunerea noastră răspunde unei îngrijorări crescânde cu privire la calitatea procesului democratic din România. Constatăm că încrederea în instituțiile politice democratice, în special în partide, Parlament și Președinte, este foarte scăzută. În același timp, scade implicarea politică a cetățenilor: participarea redusă la vot, reticența la înscrierea într-o organizație politică, dezinteresul față de participarea la deciziile autorităților alese, stigmatizarea politicii ca întreg. Toate acestea contribuie la slăbirea democrației și pot avea consecințe negative foarte grave pe termen mediu și lung. Este necesar să luăm măsuri înainte ca situația să se deterioreze și mai mult.

Unul dintre cele mai importante motive care determină aceste evoluții nedorite este modul în care participarea politică este legiferată și, în fapt, descurajată. În principal legea partidelor politice, dar și prevederi din legile electorale, impun bariere administrative în calea participării politice. Acest lucru este vizibil mai cu seamă în politica la nivel local, în condițiile în care România continuă să traverseze un proces de descentralizare graduală. Actualul blocaj nu poate fi depășit decât printr-o acțiune asumată și curajoasă a responsabililor politici și societății civile.

Organizațiile semnatare, reunite în campania „Politică fără Bariere” consideră că modificarea legislației este o reparație necesară în ceea ce privește exercitarea dreptului la asociere și la participare politică, acum grav îngrădite.

Propunerile noastre urmăresc două obiective majore. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți.

Odată adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate.

Organizațiile semnatare și-au asumat și continuă să își asume încurajarea cetățenilor în a participa la alegeri, ca alegători și candidați. Din păcate, legislația actuală, care limitează participarea politică prin cele mai drastice condiții impuse in Uniunea Europeană, limitează și exercitarea deplină și eficientă a acestui rol important al societății civile.

Sperăm să vă definiți o poziție publică în perioada campaniei electorale și - foarte important - să vă asumați, împreună cu partidele care v-au nominalizat sau grupul de susținători, această reformă indispensabilă regenerării democratice a României.

Având în vedere faptul că într-o campanie electorală candidații trebuie să preia din subiectele și întrebările venite din partea societății, organizațiile semnatare își vor informa membrii, susținătorii și beneficiarii, precum și publicul larg, despre răspunsurile primite din partea candidaților la funcția de Președinte și, dacă va fi cazul, despre absența acestor răspunsuri.

Organizațiile membre ale campaniei „Politică fără bariere”  împărtășesc valori comune precum respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, nediscriminare, libertate, egalitate și militează pentru democrație și stat de drept în România.

Vizitați pagina Campaniei pentru mai multe informații: www.facebook.com/PoliticafaraBariere

 

Campania „Politică fără Bariere” - Inițiatori:

 

ActiveWatch

Asociația E-Civis

Asociația Funky Citizens

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki APADOR-CH

Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația România Vie

Centrul pentru Jurnalism Independent

Comunitatea Uniți Salvăm

Expert Forum

Fundația pentru o Societate Deschisă

Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum

Rezistența Urbană

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală

Susținători:

Lista susținătorilor rămâne deschisă. Vă rugăm să ne contactați pe pagina campaniei sau la adresele indicate pentru a vă alătura.

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Asociaţia Civicus România

Asociaţia Dăruieşte Viaţă

Asociaţia Front

Asociaţia Mai Bine

Asociaţia Neuer Weg

Asociaţia pentru Minţi Pertinente - AMPER

Asociaţia pentru Tranziţie Urbană - ATU

Asociaţia ProDoMo

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Asociaţia Sighişoara Durabilă

Asociaţia Tineri pentru Viitor 2006

Asociaţia Vira

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Centrul Român de Politici Europene

Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România

Fundaţia Alături de Voi România

Fundaţia Gabriela Tudor

Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud Est

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

Tiberiu , 09.12.2014, 08:39

Nicio masura propusa nu raspunde la problema societatii/comunitatii. Ca sunt 2 partide, 10 sau 100, nu inseamna nimic pe fond. Imi pare rau sa va spun dar va concentrati pe forma. Problema reala este cea a RESPONSABILITATII POLITICE. Aceasta nu exista, nu se asuma. De 25 de ani, minciuna si inselatoria este institutionalizata in Romania, in raportul conducator-cetatean. Pana nu responsabilizati factorul conducator, introducand conceptul de Mandat Imperativ, nu faceti decat balet, impresie artistica. Imi pare rau!
 

Cosimo , 13.10.2014, 18:02

De ce nu militati pentru o democratie directa? Ar fi calea cea mai directa care sa depaseasca impasul in care am ajuns. Pina atunci, iata o propunere intermediara:

Toate partidele sa propuna niste politici punctuale, pe un an. La sfirsitul anului, zece din masurile trecute de Parlament sa fie evaluate de un referendum online. Daca referendumul respinge mai mult de cinci, partidul de guvernamant sa demisioneze.

O noua organizatie, Tribunat al Poporului sa cenzureze masurile parlamentare. Membrii sa fie alesi (in jur de 6,000) si din ei, sa fie alesi in mod aleator, cite 501. Acestia sa poata bloca orice lege trecuta prin veto, si sa poate sa propuna noi legi.

Seful DNA, ANI, sa fie alesi si cenzurati in mod separat, in alegeri distincte de cele parlamentare.

Fiecare membru de parlament, si functionar public de rang inalt sa fie examinat de o comisie de 301 (din tribunatul poporului) la sfarsitul mandatului, si cercetat pentru coruptie sau abuz de serviciu. Comisiu de Cenzura sa aiba puterea de aimpune pedepse penale si confiscare de avere.

Asta pentru inceput...
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd