Home | | Comuna universitară

Comuna universitară

| 19.05.2016

Comunicat de presă

 

Asociația Miliția Spirituală anunță lansarea proiectului ”Comuna universitară - un spațiu al implicării” (CUB), un proiect de advocacy și urbanism care vizează reconversia parțială a curții interioare a clădirii Universității din București din bd. Elisabeta 4-12, actualmente utilizată ca parcare, într-un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, propice dezvoltării gândirii critice, atitudinii civice și stimulării creativității.

Proiectul cuprinde elaborarea unui concept de reconversie parțială a curții într-un spațiu multifuncțional și organizarea a 7 evenimente publice în spațiul astfel creat prin implicarea comunității universitare, lansarea unei petiții, întâlniri cu conducerile facultăților din UB și conducerea UB și o dezbatere cu arhitecți, urbaniști, istorici și antropologi despre oportunitatea de a redefini și deschide către oraș un spațiu ultracentral actualmente inaccesibil comunității universitare și publicului.

Context:
Universitatea din București nu dispune de un spațiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenților și interacțiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal, de natură să favorizeze comunicarea și dialogul. În schimb… Universitatea din București dispune de un spațiu generos cu un mare potențial de dezvoltare: curtea interioară a clădirii din bd. Elisabeta 4-12 (actualmente utilizată ca parcare), ce poate fi revitalizată și deschisă atât comunității academice cât și orașului, ceea ce constituie o necesară și foarte benefică deschidere a Universității București către Polis.

Proiectul are: 1. o componentă urbanistică. Acest spațiu va fi un veritabil spațiu public accesibil locuitorilor orașului și 2. o componentă universitară civică, care răspunde dezideratelor legate de rolul și misiunea Universității București în ce privește implicarea în viața Cetății.

Ideea conceptului de amenajare pornește de la versatilitatea unui modul jucăuș care poate fi declinat în multiple configurații geometrice, după nevoile și dorințele utilizatorilor. Lipsa unei configurații fixe provoacă actorii să se implice în definirea spațiului folosindu-și creativitatea, spiritul ludic și dorința de comunicare cu ceilalți.

Scopul proiectului este acela de a-i responsabiliza pe membrii Senatului Universității privind necesitatea reconversiei curții interioare într-un spațiu multifuncțional, dezideratul în timp fiind dispariția totală a mașinilor din perimetrul curții, urmată de o amenajare incluzivă pentru toți actorii implicați – studenți, profesori, locuitori ai orașului care doresc să se bucure de un spațiu public de bună calitate în zona centrală.

Grupurile țintă sunt 2.000 de studenți, profesori și alumni care vor semna petiția și vor participa la cele 7 evenimente organizate în curtea interioară, câteva mii de studenți și profesori ce își desfășoară activitatea în clădirea din bd. Regina Elisabeta 4-12 care vor beneficia direct de reconversia parțială a spațiului curții, organizații care pot desfășura diverse activități în afara programului universitar, publicul larg.

Obiectivele proiectului vizează reconversia parțială a curții interioare constând în fabricarea și amplasarea într-o zonă a curții a unor module multifuncționale, a unui self service pentru biciclete și a unei parcări de biciclete de 20 de locuri; mobilizarea comunității universitare pentru susținerea inițiativei de reconversie totală a curții interioare din parcare într-un spațiu comunitar multifuncțional; prezentarea inițiativei noastre în fața conducerii Senatului Universității și implicarea comunității universitare în acest demers.

Prin ideea sa generoasă, CUB întrunește toate criteriile unui proiect de dezvoltare urbană sustenabilă, așa cum este definită aceasta în Carta de la Leipzig pentru orașe europene durabile, un document pe care România l-a ratificat în 2007.

Ambasadorul proiectului este artistul activist Dan Perjovschi.

Proiectul se desfășoară în perioada aprilie – octombrie 2016, în parteneriat cu: 

- Colectivul de arhitecți unu la unu

- Facultatea de istorie a Universității București

- ARIS Asociația Română de Istorie Socială

ANOSR - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

 

Parteneri media:

 Zeppelin, VICE.

 

Pentru informaţii suplimentare despre proiect persoana de contact este:

Doina Vella - responsabil PR:

m: +40755 227 347 @: doina.vella@gmail.com

 

”Comuna universitară - un spațiu a implicării” este un proiect realizat în cadrul Urbaniada, cu sprijinul ING Bank" .

Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.

Asociaţia Mișcarea Civică Miliția Spirituală este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2010 de un grup de tineri cercetători și istorici, dar ca grup informal Miliția Spirituală există și activează susținut, din mai 2002, în domeniul respectării drepturilor omului. Misiunea organizaţiei este de a mobiliza conştiinţa civică şi spiritul de solidaritate al cetăţenilor, plecând de la următoarele valori: libertatea de conştiintă, militantismul, spiritul civic, solidaritatea, demnitatea persoanei umane, curajul de a asuma o opinie și de a o susţine prin acţiuni concrete, dreptul la exprimare liberă.

Asociația Miliția Spirituală

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd