Home | Editoriale si opinii | Comunicate | | Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

Domnule prim-ministru, așteptăm calendarul discuțiilor așezate

| 30.03.2016

 Domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,

 
 Ați zis ieri o vorbă mare: “Cred că e important să ne învățăm în societatea românească să discutăm așezat și să luăm decizii în cunoștință de cauză.”

 
 Și noi credem la fel. Și noi așteptăm cu interes vremea când o să discutăm așezat. Cu argumente și fapte. Cu analize de impact serioase, bazate pe cifre. Cu atenție la impactul asupra drepturilor fundamentale pentru proiectele de lege care au fost deja declarate cel puțin o dată neconstituționale.  

 
 Dar, din păcate, ce am văzut în ultimele 2 luni este departe de declarația dvs.  

 
 Vă reamintim:

   
 1.  

   După declarația dvs referitoare la înregistrarea cartelelor pre-pay, ministrul pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională a anunțat că proiectul va intra într-un ”regim de avizare rapid. Toate chestiunile legate de neconstituționalitate au fost eliminate.” Nu s-a anunțat nimic de vreo dezbatere publică. Nicio analiză de impact asupra drepturilor fundamentale. Nimic despre studiul de impact cu privire la cum va afecta industria. Nu am înțeles nici cum un terorist nu va putea să dea 3 lei unui om al străzii cu buletin ca să-i cumpere o cartelă. Așteptăm dezbaterea reală cu argumente.

   
   
 1.  

   În urmă cu aproximativ două săptămâni, Guvernul dumneavoastră a reușit contraperformanța de a adopta un nou tip de act normativ - Ordonanța de Urgență a CSAT cu privire la interceptarea comunicațiilor, într-un timp demn de un record mondial - o singură zi. Nici acolo n-am văzut o dezbatere, ci doar un proiect ieșit pe surse, iar proiectul era diferit de ce ați publicat ulterior în Monitorul Oficial. Ați anunțat apoi că “este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru organizarea unei instituții responsabile pentru punerea în executare a supravegherii tehnice.” De atunci a fost liniște pe acest subiect. Așteptăm dezbaterea reală, cu argumente.

   
   
 1.  

   Acum puțin peste o lună, s-a încheiat dezbaterea publică privind legea securității cibernetice. Încă nu s-au publicat răspunsurile punctuale la cu propunerile avansate, dar deja ministrul societății Informaționale a participat la o conferință în care a explicat cum se va implementa legea (ca și cum proiectul nu ar putea suferi modificări în Parlament). De asemenea, am aflat deja că proiectul va ajunge în Parlament undeva în luna aprilie și că trebuie să fie “discutat în regim de urgență.” Nicio vorbă despre cele șase puncte concrete de neconstituționalitate  pe care le-am tot adus în discuție. Pare ca unii politicieni cred că rezolvarea acestora se face prin corectarea virgulelor într-un text. Proiectul de lege prevede un impact bugetar 0 și un impact asupra sectorului privat care este tot 0. Dar un calcul empiric și parțial, dacă ne uităm doar la obligația de audit, ne duce la cel puțin 1000 euro x 400.000 firme = 400.000.000 euro/an doar pentru sectorul privat (art 18. alin 1 din propunerea de lege). Așteptăm dezbaterea reală cu argumente și cu participarea tuturor celor afectați.

   

 
 Domnule Prim-Ministru, dorim să fim profesioniști și să facem ca la Bruxelles - nu cu informații prin presă că există un grup de lucru interministerial care lucrează, ci cu documente și argumente concrete despre proiectele de lege care pot afecta drepturile fundamentale ale cetățenilor. Dorim să discutăm cu documentele pe masă despre:  

   
 •  

    Analiza de nevoi care să conțină inclusiv

   
    
  •  

     Studiu de impact asupra drepturilor omului (practică CEDO, CEJ, CCR, garanții, urmărirea scopului legitim, necesitatea într-o societate democratică, proporționalitatea cu scopul urmărit)

    
  •  

     Impactul real asupra bugetului

    
  •  

     Impactul real asupra sectorului privat

    
  •  

     Eventual analiza cadrului similar european și mondial, dacă este cazul.

    
   
 •  

    Textul politicii publice propuse, cu variante de adoptare posibile și efectele lor.

   
 •  

    Stabilirea unui calendar ferm de dezbateri publice - online și offline.

   

 
 După cum spuneam, așteptăm dezbaterea reală cu argumente pentru toate proiectele de mai sus. Pentru primul pas, așteptăm calendarul discuțiilor așezate.

 
 Cu respect,  

 Bogdan Manolea, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)

 Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent

 Mircea Toma, ActiveWatch

 Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice - CRJ

 Mihail Bumbeș, Miliția Spirituală

 Maria-Nicoleta Andreescu, APADOR-CH

 Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică

 Elena Calistru, (Asociația) Funky Citizens

 Cătălin Hegheș, Asociatia pentru Minți Pertinente - AMPER

 
 

 Sursa: www.agerpres.ro/politica/2016/03/29/ciolos-nu-sunt-ofiter-acoperit-nu-pentru-asta-spun-niste-lucruri-10-43-18

 

 sursa foto: economica.net

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd