Home | | The Geography of Youth Activism

The Geography of Youth Activism

Autor:Redacția

| 29.01.2012

Miliţia Spirituală lansează în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, proiectul „Geografia activismului tinerilor” în România. Proiectul e susţinut şi finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe

Miliţia Spirituală şi-a propus să provoace lumea acelor Idei care au legătură cu Acţiunea! Strada, protestele, atmosfera publică generală românească, ne-au furnizat în ultimii ani, concomitent, varii motive: de dezamăgire sau de speranţă. Ne-am gândit apoi că nu trebuie să fii Einstein pentru a respecta regula următoare: „Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow”. 

Dar ca să speri ai nevoie de obicei de diagnosticul precis al habitatului natural în care te zbaţi. Desigur, simţul comun furnizează constant material informatic cu privire la ce merge şi ce nu merge în societatea asta. Şi poate că uneori funcţionează şi aşa… poate că uneori rămânem cantonaţi în simţul comun şi aşteptăm naiv să se producă schimbarea… Noi am decis însă recent să upgradăm nivelul simţului comun, să scuturăm praful ăsta existenţial de pe constatarea inertă de tipul „las’ că ştim noi cum stă treaba!”. 

Nu, nu ştim cum stă treaba! De fapt nimeni nu ştie cum stă treaba. Ne iluzionăm permanent că percepţia unuia înseamnă în fapt percepţia tuturor, că percepţia unui grup înseamnă realitatea celuilalt grup. Am decis să nu (ne) mai iluzionăm şi să punem chirurgical degetul pe rană. 

Pentru următoarele 3 luni de zile ne-am propus să cuantificăm nivelul implicării civice a tinerilor din România. Noi credem că doar aşa putem identifica nevoile specifice şi ideile care i-ar face (eventual) pe aceştia (target-ul nostru) să reacţioneze. Să înţelegem, la rigoare, care sunt rădăcinile apatiei specifice societăţii noastre; trebuie să vedem apoi cum anume definesc aceşti tineri activismul sau implicarea civică. Poate că posedăm definiţii operaţionale diferite. Poate că oamenii se iluzionează că pot schimba lumea de pe scaun, în faţa blogului sau reţelei de socializare. Nu ştim. Şi chiar dacă ştim, vrem să fim siguri. Trebuie să îi întrebăm în primul rând pe ei! Am ales acest segment social pentru că reprezintă, în mod clasic am spune, motorul oricărei colectivităţi – biologic, intelectual, pasional… 

Pentru toate acestea vom implementa o paletă largă de acţiuni şi activităţi menite să răspundă scopurilor generale ale proiectului:

     
  1. O cercetare sociologică adevărată condusă de un institut specializat pe aşa ceva. 
  2. Cercetare şi documentare detaliate pe subiectul care ne priveşte 
  3. Workshop-uri şi training-uri cu tineri şi specialişti co-interesaţi în revitalizarea „sufletului cetăţii”
  4.  

Trebuie de asemenea să precizăm că proiectul nostru nu a apărut doar din nevoia de a face ceva, ci chiar din dovezile pe care ni le furnizează constant realitatea înconjurătoare. Trei sferturi din absolvenţii de liceu urmează o etapă universitară în viaţa lor (privată sau publică). Şi nu există cu adevărat sondaje sau orice alte forme de măsurare a nivelului de coagulare socială şi acţiune în rândurile acestei pături. După 1990, toate manifestările civice au fost, mai mult sau mai puţin, la voia întâmplării. Pentru a înţelege tiparele de gândire şi acţiune ale acestor tineri e nevoie să venim în întâmpinarea aşteptărilor lor (după ce în prealabil acestea vor fi fost identificate), e nevoie de un imbold şi de mobilizare, e nevoie de know-how, de competenţă specifică, de iniţiative de tot felul. Intenţionăm totodată să construim o bază de date importantă şi relevantă cu privire la studiile şi articolele apărute în legătură cu acţiunile şi mentalitatea tinerilor (global), intenţionăm să „comitem” numeroase happening-uri care să contracareze liniştea mormântală ce s-a aşternut în ultimii ani peste conştiinţa publică. 

Suferim aşadar – împreună – în această iarnă de o formă de empirism logic asumat şi care ne va permite ca, bătând din poartă în poartă, anume la uşa fiecărei conştiinţe tinere (pe o schemă de validare statistică), să deschidem calea unei revitalizări ulterioare a spiritului studenţesc românesc. Purtătorii ideilor trebuie să redevină purtătorii acţiunilor! 

Va urma…

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

claudia jivoin , 25.01.2013, 05:57

cum? aveti curaj sa mergeti pina in pinzele albe? daca da vin cu voi
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd