Home | | 2015, Piaţa Victoriei nr. 1: documentele referitoare la Mineriada din iunie 1990 sunt „secrete de stat

2015, Piaţa Victoriei nr. 1: documentele referitoare la Mineriada din iunie 1990 sunt „secrete de stat

Autor:Mihai Burcea

| 05.04.2015

În contextul redeschiderii dosarului „Mineriadei din iunie 1990” şi al declaraţiilor generalului magistrat (r) Dan Voinea privind existenţa unui jurnal de luptă al locţiitorului şefului Statului Major General, generalul-maior Nicolae Şchiopu, care ar atesta faptul că, în timpul Mineriadei, Preşedintele României s-ar fi comportat precum „un comandant militar”, am decis să consultăm o sursă istorică primară referitoare la deciziile luate de principalul organ central al administraţiei de stat din acea perioadă. 

Astfel, pe 23 martie 2015 am depus la Registratura Generală a SGG o petiţie prin care îi solicitam secretarului general al Guvernului, Ion Muraru, să ne transmită „în copii xerox, foto-digital sau pdf, stenograme sau orice alt tip de documente referitoare la şedinţele Guvernului României din perioada 10 – 16 iunie 1990 (în special stenograma şedinţei de guvern din seara zilei de 11 iunie 1990)”. De asemenea, în adresa noastră ceruserăm ca „în cazul în care materialele solicitate sunt clasificate în cadrul arhivei Direcţiei Speciale/ Direcţiei Pregătire Şedinţe de Guvern” să ni se precizeze cât timp anume vor dura procedurile de declasificare.

Răspunsul, formulat într-un „limbaj de lemn”, ne-a parvenit pe mail chiar de „Ziua Păcălelilor” (1 aprilie 2015) şi sună ca și cum ar fi fost redactat de însuşi marele maestru al „securităţii naţionale” – vicepremierul Gabriel Oprea, alias „Interesul naţional”.

Suntem înştiinţaţi că documentele solicitate de noi sunt clasificate pe nivel de secretizare „secret” şi nu ne pot fi transmise întrucât ar putea „prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării sau ordinea publică”. În acest sens, Guvernul României invocă câteva dispoziţii din HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. 

Cu alte cuvinte, la 25 de ani de la producerea evenimentelor sângeroase din iunie 1990, principalele izvoare documentare care ne-ar putea indica modul în care s-a luat decizia de evacuare a Pieţei Universităţii, numele celor responsabili, precum şi structurile de forţă participante la acţiune, ne sunt în continuare ascunse.  

Mai mult, spre finalul documentului, Guvernul României ne comunică faptul că documentele respective ar putea fi declasificate în anul 2020, atunci când expiră termenul de clasificare de 30 de ani de la momentul elaborării documentelor vizate de noi (vezi art. 12, alin. 2 din HG-ul amintit mai sus).

În mod deloc surprinzător, adresa Direcţiei relaţii publice pendinte de Cancelaria Primului Ministru (nr. 15/C498/p din 31.03.2015) poartă o semnătură indescifrabilă şi care, probabil, îi aparţine adjunctului structurii/înlocuitorului la comandă, deoarece este iscălită cu „bară” – pentru conformitate. O practică frecvent utilizată de demnitari sau funcţionarii superiori din zona administrativă pentru a se deroba de responsabilitatea instituţională.

Desigur, la prima vedere, principalul vinovat de această situaţie jenantă pare a fi Guvernul Ponta, dar dacă ne gândim că în ultimii 25 de ani s-au perindat la putere mai toate partidele parlamentare, lucrurile sunt un pic mai nuanţate[1] (nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu stenogramele CPEx al CC al PCR din decembrie 1989, în baza cărora s-au pronunţat mai multe condamnări). 

Oare Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (instituţia care instrumentează dosarul „Mineriadei din iunie 1990”) se află în posesia stenogramelor solicitate de noi ? J

 


[1] Să ne gândim puţin doar la faptul că în 2012, PNL, via USL, l-a trimis în Parlament tocmai pe principalul responsabil de aducerea minerilor în Bucureşti – Petre Roman.

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd