Home | | Prim-procurorul adjunct al României a copiat, în teza sa de doctorat, după judecătorul Danileț

Prim-procurorul adjunct al României a copiat, în teza sa de doctorat, după judecătorul Danileț

Autor:Sidonia Bogdan

| 02.09.2015

Un capitol întreg din teza de doctorat a prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, este copiat mot-a- mot dintr-o carte a judecătorului Cristi Danileț, intitulată “Corupția și anticorupția în sistemul juridic” și apărută cu doi ani mai devreme. Teza de doctorat a lui Licu tratează fenomenul corupției și a fost realizată sub coordonarea vicepremierului Gabriel Oprea, care deține o catedră de profesor universitar în cadrul școlii doctorale a SRI.

Bogdan Licu este prim-adjunctul procurorului general al României, Tiberiu Nițu. Are o experiență de procuror de peste 11 ani, a fost membru CSM și chiar vicepreședinte CSM în perioada 2009-2010.

În anul 2011, Licu a devenit și doctor în științe militare și informații, cu lucrarea „Corupția, risc major la adresa securității naționale“, iar coordonatorul acestuia a fost prof. univ. dr. Gabriel Oprea, în cadrul școlii doctorale a SRI. Teza procurorului, deși nepublicată, se află la Biblioteca Națională a României și poate fi consultată de oricine dorește. 

O analiză comparativă arată că zeci de pagini din lucrare au fost copiate textual, până la virgule și note de subsol, din cartea lui Cristi Danileț care trata, în 2009, aceeași temă. 

Iată un paragraf identic în cele două lucrări: “Impresia publicului larg este că sintagma «corupția din justiție» s-ar referi doar la mita pe care ar lua-o judecătorii și, eventual, procurorii. Față de scopul cercetării noastre- și anume identificarea sectoarelor vulnerabile care afectează organizarea și funcționarea acestui sistem conceput tocmai pentru ocrotirea drepturilor cetățenilor, respective formularea propunerilor pentru o politică anticorupție judiciară adecvată- se impune o analiză completă a corupției din acest sistem. De aceea, pe de o parte, nu se pot ocoli și celelalte categorii de personal ce își desfășoară activitatea în sistem, pe de altă parte trebuie amintit și de actele de mituire și de actele de mituire pe care le provoacă cetățenii (căci simpla oferire de bani este deja un act de corupție, indiferent că agentul public acceptă sau nu oferta)”.  

Acest paragraf apare în teza de doctorat a lui Licu la pagina 341, în subcapitolul “Vulnerabilități în sistemul judiciar”.  

De fapt, tot capitolul VI, intitulat “Corupția în sistemul judiciar”, care se întinde pe 31 de pagini, a fost copiat cuvânt cu cuvânt din cartea lui Danileț. 

Întrebat cum comentează această tentativă de furt intelectual, judecătorul Cristi Danileț s-a arătat siderat. “Trist. Este de așteptat să ți se copieze o frază sau un paragraf. Dar nu pagini întregi, fără niciun fel de modificare. S-a păstrat aceeași structură a textului, aceleași alineamente, aceleași trimiteri la subsol. Totul ca și cum ar fi munca autorului tezei. Copierea este atât de grosolană, încât nici nu știu cum să reacționez”, a declarat, Danileț. Judecătorul a explicat că volumul său a fost tipărit cu suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer, a fost distribuită tuturor bibliotecilor din țară și, mai mult, a fost pusă și pe internet. 

Întrebat dacă va face o plângere penală în acest caz, magistratul a răspuns că încă nu știe. “Sunt pentru prima dată în situația asta”, a spus Danileț. 

Mai mult, Licu a preluat informații și fragmente din rapoartele Freedom House, fără să folosească ghilimelele, citându-le numai în bibliografie. În lucrare, apar și confuzii de terminologie. De pildă, primul capitol se numește “Considerații tehnico-metodologice privind infracțiunea de corupție și criminalitate organizată”, corect fiind ca termenul “infracțiune” să fi fost folosit la plural, întrucât nu există infracțiunea de corupție, ca atare. Corupția este întotdeauna asociată mai multor infracțiuni: dare și luare de mită, trafic și cumpărare de influență etc.  

Teza lui Licu, per ansamblu, nu aduce nicio contribuție relevantă și nu inovează nimic în domeniul său de cercetare. 

Lucrarea arată ca un colaj de informaţii preluate din surse diverse, inegale științific și nu ține cont de structura clasică a unei lucrări științifice, care pleacă de la o ipoteză de lucru cu scopul de a ajunge la concluzii inovatoare pentru domeniul respectiv.

Potrivit prevederilor art. 170 din Legea 1/2011, conducătorul de doctorat răspunde împreună cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv de asigurarea originalităţii conţinutului tezei.  

 

Licu: “A fost destul de stresant să lucrez cu Oprea”  

Am încercat să-l contactez pentru lămuriri pe  Bogdan Licu, dar acesta s-a limitat în a trimite un sms pe telefon, susținând că nu se află în țară. “Lucrarea lui Cristi Danileț este trecută la bibliografie, dar la  rândul lui s-a inspirat din niște studii europene pe care le-am accesat și eu”, a răspuns Licu. 

Într-adevăr, cartea lui Danileț este trecută la bibliografie, dar în teză nu există nicio referire la el și nu sunt folosite deloc ghilimele. În schimb, într-un dialog mai vechi cu mine, procurorul Licu a explicat de ce l-a ales pe Oprea drept coordonator de doctorat. 

„În anul 2002, am absolvit niște cursuri la Colegiul Național de Apărare și aveam această temă: corupția. Nu am vrut să fac doctorat în drept și am hotărât să-mi fac doctoratul pe corupție la Academia de Poliție. Printr-un context de împrejurări, am ajuns la Gabriel Oprea, care avea locuri libere pentru înscriere. Ulterior, Oprea s-a transferat cu catedra la Academia Națională de Informații și am mers după dumnealui acolo“.

Întrebat dacă a fost mulțumit de felul în care profesorul universitar Gabriel Oprea i-a coordonat teza de doctorat, Licu a răspuns afirmativ, explicând că a fost „destul de stresant“ să lucreze cu el. „A fost un coordonator serios. Îmi făcea referate, a fost destul de stresant să lucrez cu dumnealui. Academia Națională de Informații este o instituție foarte serioasă. Se face carte acolo“, a declarat Licu. „În plus, o treime dintre cei care intră în magistratură provin de la Academia de Poliție“, suținea în luna iulie Bogdan Licu. 

Pentru că deține un titlu de doctor, statul român îl recompensează financiar pe procuror. Potrivit legii 71/2015, acesta beneficiază de un spor de 15% la salariu .

 

Oprea, suspectat că și-ar fi plagiat și teza sa de doctorat 

În urmă cu do luni, presa prezenta dovezi că teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea („Procedura plângerii prealabile“) a fost realizată fără să fi respectat standardele academice și aducea, totodată, indicii de plagiat. La scurt timp după dezvăluirile din presă, o comisie subordonată politic, din cadrul Ministerului Educației, l-a exonerat pe Oprea de acuzațiile din spațiul public, emițând, în timp-record, un raport cu concluzia că „suspiciunea de plagiat nu se confirmă“, ignorând dovezile publicate într-o anchetă Hotnews.

Gabriel Oprea este, din anul 2008, coordonator de doctorate la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, instituția de învățâmânt superior a Serviciului Român de Informații.

În această perioadă, Comisia de Etică a Universității București analizează – în urma unei sesizări - parcursul doctoral al vicepremierului Gabriel Oprea. 

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd