Home | | Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!

Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!

| 23.02.2016

În atenția

Primului Ministru, Dacian Cioloș

Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu

Membrilor Comisiilor de cultură arte și mass media ale Senatului și Camerei Deputaților

Membrilor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci ale Senatului și Camerei Deputaților


Ref: Dezbatere asupra situaţiei financiare a Societăţii Române de Televiziune - şedinţă comună a Comisiilor pentru cultură şi Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului, în prezenţa Primului Ministru


Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!


Organizațiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului și Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice și să restaureze demnitatea acestei instituții și a salariaților săi.


Recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenția mediului politic și a mass-media situația gravă în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV). Noile procese câștigate de o parte a salariaților vor avea un impact puternic asupra exercițiului financiar, SRTV anunțând deja că se confruntă cu imposibilitatea achitării salariilor. Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creșterea datoriilor instituției. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producției editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituție există.


Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios dacă nu este însoțit de o modificare radicală a legii de funcționare nr. 41/1994, o lege vetustă care a permis actuala situație, prin politizarea instituției și prin lipsa de control a conducerilor administrativă și executivă, principalele cauze ale abuzurilor, corupției interne și a managementului defectuos.

De aproape 12 ani, societatea civilă cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea și radioul public să-și poată îndeplini misiunea publică, iar cetățenii să beneficieze de informații corecte și programe de calitate. Întreg mediul politic, cu excepția unor inițiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind să piardă controlul asupra celor două instituții. Reflexul controlului este atât de puternic încât nici scăderea mizei SRTV cauzată de actualul dezastru financiar al instituției și de audiențele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului față de SRTV.


După ani de zile de ignorare, Parlamentul redescoperă existența televiziunii publice.

Salutăm dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate și interesul senatorului Georgică Severin pentru modificarea legii, dar considerăm că proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurală a legii.

Pentru ca intervenția Parlamentului să nu se rezume la o cârpeală utilă într-un an electoral, susținem necesitatea unei intervenții sistemice, care să se adreseze nevoilor urgente ale instituției, dar să și prevină repetarea actualei situații prin modificarea legii de funcționare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică.


De asemenea, cerem autorităților să intervină urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa și aflat la același nivel de 12 ani. Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR.


Într-o piață media dominată de posturi de propagandă controlate de politicieni sau de afaceriști penali, în care jurnalismul independent se refugiază în inițiative online, există mai mult ca oricând șansa și necesitatea restaurării misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit în acest sens este cel al televiziunii și radioului public. Doamnelor și domnilor parlamentari, dați dovadă de responsabilitate și nu ratați (și) această ultimă șansă de salvare a televiziunii publice!


ActiveWatch

Convenția Organizațiilor de Media

Centrul pentru Jurnalism Independent

FRJ MediaSind

Centrul de Resurse Juridice

Expert Forum

Miliția Spirituală

Funky Citizens

Centrul Român de Politici Europene


Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd