Home | | CRIM la liceu - puterea implicării

CRIM la liceu - puterea implicării

Autor:Redacția

| 21.06.2014

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală desfășoară în perioada 22 aprilie 2014 – 22 noiembrie 2015 proiectul ”CRIM* la liceu – Puterea implicării”.

Proiectul dorește să creeze, într-o primă fază, două comunități de elevi activi civic în două licee din București, care să determine, într-o fază ulterioară, participarea publică în două comunități din alte două licee. ”CRIM la liceu” are ca scop sensibilizarea, responsabilizarea și împuternicirea elevilor în vederea rezolvării unei probleme identificate chiar de ei în școală sau în imediata vecinătate a acesteia. 

Astfel, elevii vor deveni agenții schimbării, inclusiv prin implicarea părinților și a administrației școlare, precum și a altor instituții. Schimbările determinate trebuie să se petreacă pe două planuri: unul personal, al creșterii performanței școlare și al dezvoltării lor personale în sensul aprofundării domeniului drepturilor omului și implicării în viața societății și unul colectiv, la nivelul comunităților pe care tinerii implicați în proiect le reprezintă.

* CRIM este acronimul pentru Construcție-Responsabilitate-Implicare-Militantism.
Proiectul răspunde nevoii de educare a tinerilor într-un spirit civic și comunitar, nevoi identificate de organizația noastră prin proiectele desfășurate în ultimii ani: 

 - raportul ”Activism civic şi atitudini faţă de protest în rândul tinerilor din România”, realizat de IMAS pentru Miliția Spirituală în 2011, finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe; - proiectul ”CRIM – Puterea stă în imaginație”, desfășurat în perioada iunie 2012 - octombrie 2013, preponderent în rândul tinerilor din mediul universitar, proiect finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Astfel, raportul sus-menționat a pus în evidență faptul că aprox. 40% dintre participanţii la studiu, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29, nu au putut defini în termeni proprii sintagma “implicare civică”. În lipsa unei conștiințe civice, tinerii descriu cu mare dificultate rolul tânărului în societate și cred adesea că personalitatea lor şi modul lor de a gândi lumea nu sunt cunoscute în cadrul grupului din care fac parte. Fără un schimb de idei și fără un cadru care să permită dezvoltarea personalității, lipsa încrederii în instituțiile statului continuă să se adâncească. Experiențele din cadrul proiectului ”CRIM – Puterea stă în imaginație” au confirmat aceste constatări: astfel, Caravana CRIM de film documentar pe tematica drepturilor omului, una dintre activitățile proiectului, desfășurată în București, Ploiești, Curtea de Argeș, Orșova și Vatra Dornei a susținut sesiuni de debate și screening care s-au bucurat de participarea a cca. 500 de tineri, liceeni și studenți. În cadrul Caravanei CRIM, echipa de proiect a observat o mai mare deschidere spre înțelegere și implicare în rândul elevilor din clasele a IX-a și a X-a, spre deosebire de colegii lor mai mari. Din aceste rațiuni s-a născut ”CRIM la liceu – Puterea implicării”, care dorește să se adreseze elevilor de clasa a IX-a, pentru un mai mare impact și pentru ca tinerii implicați în proiect să aibă posibilitatea și timpul să devină agenți ai schimbării în comunități cât sunt încă elevi de liceu.

Obiective: ”CRIM la liceu – Puterea implicării” propune întâlniri de lucru săptămânale cu elevii din liceele selectate (Colegiul Tehnic ”Petru Maior” și Colegiul Național ”Grigore Moisil”, ambele din București) și coagularea unor grupuri care să identifice o problemă a comunității, asumată colectiv, pe care să o rezolve. Sesiunile de lucru bazate pe educație nonformală vor facilita organizarea tinerilor într-o rețea de grupuri de reflecție și acțiune care va acționa pentru obținerea unor rezultate concrete, formând elevii ca agenți ai schimbării și în alte comunități, într-un proces auto-sustenabil și contribuind, în același timp, la o mai mare stimă de sine și toleranță față de ceilalți, la conștientizarea locului și rolului acestor tineri în societate, ca cetățeni activi. Tinerii implicați vor participa de asemenea la diverse activități în afara spațiului școlii: spectacole de teatru, festivaluri de film documentar, o tabără de activism, evenimente diverse, acest spectru variat de activități fiind conceput pentru a crea un teren propice înțelegerii diversității și a respectării drepturilor omului și a-i face pe tinerii implicați să își dorească să devină cetățeni informați, motivați și activi.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 40 de elevi din cele 4 licee vizate de proiect. Beneficiari indirecți sunt aproximativ 1.400 de elevi ai liceelor respective, profesorii și conducerea liceelor, familiile tinerilor implicați, comunitatea imediată. Aceștia vor fi informați cu regularitate de stadiul proiectului și vor fi invitați la dezbateri și consultări pe tema nevoilor identificate în comunitate spre soluționare, precum și la trei evenimente organizate în cartier (cartierul Drumul Taberei). Alți beneficiari direcți sunt cei 10 voluntari care vor avea oportunitatea de a se dezvolta pe plan personal și de a dobândi abilități noi de lucru în echipă și într-o comunitate mai mare.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Think Outside the Box și Bună dimineața, București.

Proiectul ”CRIM la liceu – Puterea implicării” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și are un buget total de 76.670,52 €, din care contribuția proprie este de 7.930,50 €.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene vă invităm să accesaţi paginile de web www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Pentru informaţii suplimentare despre proiect persoanele de contact sunt: Doina Vella - responsabil PR mobil: (+4) 0729 811 570 email: doina.vella@gmail.com Web: www.militiaspirituala.ro

Marina Țupran – coordonator educațional mobil: (+4) 0744 109 396  email: marina.tupran@gmail.com

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd