Despre noi

Cine suntem:

Miliţia Spirituală este o organizaţie non-guvernamentală şi neafiliată politic.

Misiunea organizaţiei este de a mobiliza conştiinţa civică activă şi spiritul solidarităţii cetăţenilor, plecând de la următoarele valori: libertatea de conştiintă; militantismul şi determinarea pentru consolidarea spiritului civic; solidaritatea; demnitatea persoanei umane; curajul de a asuma o opinie si de a o susţine  prin acţiuni concrete.

Avem printre obiective:

  • promovarea spiritului de toleranţă;
  • implicarea cetăţenilor în procesul decizional al politicilor publice;
  • asigurarea transparenţei instituţiilor publice;
  • apărarea şi respectarea drepturilor omului aşa cum sunt ele stipulate în legislaţia internă şi în tratatele internaţionale;
  • salvarea patrimoniului naţional.

Scurt istoric

Am apărut într-o zi de Mai 2002, în Piaţa Universităţii, ca o necesitate în peisajul gri al mişcărilor studenţeşti din România, în plină dictatură PSDistă, cu principalele Uniuni studenţeşti supuse din interes puterii politice sau ca rezultat al obedienţei atavice. 

Totul a început la o manifestaţie prilejuită de Ziua Europei (9 mai), la care au participat mai multe personalităţi politice, atât de la putere cât şi din opoziţie. Aflaţi întâmplător în Piaţă (Mihail Bumbeş, Mihai Burcea, Dorinel Brotac, Bogdan Biszok), am declanşat un protest spontan la adresa politicienilor vizavi de confiscarea politicianistă a simbolului libertăţii cucerite în mod revoluţionar. 

La scurt timp de la declanşarea acţiunii ne-am trezit luaţi cu asalt de jandarmii aflaţi acolo şi „invitaţi” în dubele din apropiere. Doar intervenţia mai multor cetăţeni i-a împiedicat pe aceştia să ne aresteze.

În urma respectivului incident am decis să înfiinţam un grup informal care să militeze pentru renaşterea spiritului civic studenţesc. 

După 8 ani de activism, in noiembrie 2010, am trecut de la statutul de grup informal la organizaţie non-guvernamentală.

În ultimii ultimii ani am participat la acţiuni ce au vizat recuperarea trecutului recent, consolidarea democraţiei, performanțe pe diferite teme de activism. De asemenea, am fost implicaţi în campania Salvaţi Roşia Montană și în Platforma pentru București.

Miliţia Spirituală oferă prin intermediul site-ului acces la articole de istorie recentă, bibliografie alternativă despre activism, documente inedite, investigaţii, editoriale, informaţii despre acţiuni civice ale societăţii civile din România, recomandări de filme-cărţi-piese de teatru-bloguri, ştiri din presa centrală şi multe alte informaţii.

În prezent organizaţia numără 10 membri şi 20 de voluntari, face parte din Platforma pentru Bucureşti (o uniune informală alcătuită din peste 50 de asociaţii ce militează militează pentru democrație participativă în toate deciziile cu privire la București) şi colaborează cu 20 de ONG-uri din România. Membrii Miliţiei sunt cadre universitare, istorici, cercetători, PhD, masteranzi, profesori de liceu, jurnalişti etc.

 

De ce Miliţia Spirituală:

„Miliţia” este un cuvânt de sorginte latină care desemnează un „corp de cetăţeni dispuşi să apere patria în condiţii de pericol” (acest înţeles al termenului este însă absent din dicţionarul actual, unde este redat doar sensul de organizaţie paramilitară şi de fost organ represiv al regimului comunist).

Adjectivarea „spirituală”, deşi din altă zonă semantică, vine să întărească profilul non-violent al organizaţiei. 

Miliţia Spirituală reprezintă un proiect civil fundamental non-violent, croit pe realitatea socio-politică autohtonă, adaptat prin acţiunile sale la specificul activismului civic românesc. Efortul nostru este prin excelență unul extrovert, orientat exclusiv către cetățean, arealul său politic și imperativul acestuia de a trăi într-o „cetate” corectă din punct de vedere administrativ. Miliţia Spirituală este în fine un vehicul de critică intransigentă la adresa oricăror abuzuri politice, instituţionale ori de altă natură, un standard asumat de cultură democratică aplicată.

 

Ne propunem:

Consolidarea organizaţiei. 

  • Crearea unei  echipe de consultanţi in domeniul culturii civice/activismului;
  • Schimb de experienţă cu organizaţiile din România şi la nivel  Internaţional.

Dezvoltarea unor mijloace diversificate de educare, informare, comunicare, reacţie în domeniul culturii civice şi istoriei recente.

  • Crearea unei platforme online prin care cetăţenii au acces la informaţii despre despre activism şi istorie recentă;
  • Organizarea de Workshopuri pe teme de: activism, istorie recentă, ONG-uri, instituţii etc.;
  • Creare de evenimente culturale alternative care să promoveze spiritul liber şi iniţiativă;
  • Elaborarea de publicaţii in domeniul istoriei recente  şi a activismului.

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd