Aparenta schimbare la față a Jandarmeriei
Autor:Mihai Burcea
| 02.09.2013În timpul protestelor din ianuarie 2012, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a avut ordine clare privind apărarea "cu orice preț" a carosabilului care despărțea cele două maluri de protestatari (TNB || fântână). Cele mai multe ciocniri dintre jandarmi și manifestanți au avut loc pe fondul dorinței celor din urmă de a ocupa bulevardul. La acea vreme, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, primise dispoziții din Piața Victoriei (via Cotroceni, probabil) să împiedice unirea celor două grupuri (în astfel de cazuri, structura de jandarmi nu intervine decât în urma unui ordin scris al prefectului).
Atitudinea cel puțin surpinzătoare (calmă) a jandarmilor care au asigurat dispozitivul de pază al protestului de ieri (01.09.2013) din Piața Universității nu poate fi explicată decât prin prisma schimbării opticii politice la vârf. Confruntat cu o contestare la fel de puternică ca aceea cu care a avut de-a face regimul Băsescu, Ponta a adoptat strategia lui Iliescu din '90 vizavi de "golanii pieței": "lăsați-i să fiarbă în suc propriu!" Dacă la orice firav protest care a avut loc în ultimul an în București, jandarmii și-au adus întreaga tehnică de luptă (țestoase, dube, garduri, etc.), iată că ieri au venit doar cu niște spray-uri de gură (sic), zâmbitori și puși pe glume ("mamă, e ca la Vama Veche!", zicea unul către celălalt).
Deși au fost unele mici îmbrânceli, jandarmii nu au reținut pe nimeni, nu au legitimat și nu au bătut ca la fasole (așa cum s-a întâmplat în 2012). Mai mult decât atât, de această dată, purtătorul de cuvânt al DGJMB, Georgian Enache, declara pe postul Realitatea TV că o intervenție în forță ar pune în pericol integritatea copiilor și femeilor prezenți printre manifestanți. De parcă în ianuarie 2012 n-ar fi fost căsăpiți, la grămadă, adolescenți și femei! Tandrețea aceasta a jandarmilor nu ține nici de vremea bună de afară, nici de maturizarea generalilor acestei structuri militarizate, ci pur și simplu de o altă strategie/ abordare din partea celor care iau decizii politice. Este clar că actuala guvernare se teme ca dracu de tămâie de orice scânteie populară. Tocmai ei sunt cei care au beneficiat cel mai mult (politic) de protestele din ianuarie, cățărându-se propagandistic pe valul popular de nemulțumire la adresa regimului Băsescu-Boc. Spre deosebire de PDL, care credea că poporul doarme, USL știe mai bine că poporul se mai și trezește.
Mai mult decât atât, asistăm la o nivelare ideologică a nemulțumirii (vezi diversitatea doctrinară a celor prezenți ieri în piață) și-și dau seama că placa perfidei opoziții din umbră nu mai ține: vezi și "USL și PDL, aceeași mizerie!" Lozinca aceasta a fost prezentă în piață și în ianuarie 2012, dar abia acum a ajuns la acel grad de răspândire care o face demnă de a fi luată în seamă de strategii/ consilierii partidelor politice. Este din ce în ce mai limpede că s-a ajuns în punctul în care nimeni nu mai poate urca cu atâta lejeritate pe scara politicii doar pe gargară și vot negativ. Manifestanții par a spune: "game over, bastards!" Dacă Ponta&co își închipuie că aceste proteste se vor stinge odată cu adoptarea legii (indiferent cum), se înșeală amarnic.
Este doar începutul. Să nu uităm că în anul 1990 am avut de-a face cu tot manipularea grosolană a singurului post de televiziune existent la acea vreme (TVR), cel care-i prezenta pe cei din Piață drept bișnițari, drogați, marginalii societății, declasați (etc.). Odată cu trecerea anilor însă, vocile tinerilor din Piață au devenit din ce în ce mai puternice și, în cele din urmă, au condus la debarcarea regimului Iliescu. Pare o vreme perfectă pentru societatea civilă și chiar ar fi păcat să rateze șansa de a renaște!
Comentarii