Home | | Comunicat. Distopia civismului românesc: atentatul statului la conștiințe

Comunicat. Distopia civismului românesc: atentatul statului la conștiințe

| 06.11.2013

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală se arată consternată și scandalizată de protocolul semnat între Ministerul Justiţiei și Ministerul Educaţiei Naţionale potrivit căruia procurorii și judecătorii vor preda educație civică elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a. Considerăm ca fiind profund inacceptabilă o asemenea idee și listăm în cele urmează câteva din motivele pentru care o asemenea teză este cât se poate de reprobabilă:

1. Rolul judecătorilor și procurorilor ca reprezentanți ai justiției în stat nu este niciodată acela de a educa, ci de a aplica și interpreta prevederile legale ale diferitelor coduri și jurisprudențe. Instituția profesorului este astfel suspendată și se aduc grave prejudicii actului de învățământ printr-o imixtiune nefericită și atent supravegheată într-un domeniu atât de sensibil precum cel menționat.

2. Ministrul Justiției a precizat în cadrul unei conferințe că elevii vor învăța ce înseamnă o normă direct de la sursă. Ori știm bine, iar dacă ne facem că nu știm, spunem apăsat: niciun drept nu e mai important într-o democrație decât dreptul de a-ți cunoaște drepturile! Prin această imixtiune reprobabilă a justiției în procesul de învățământ nu se urmărește nimic altceva decât inocularea ideii că obligația bate dreptul! Aparatul represiv al statului este ultima instanță (în primul rând morală) în măsură să contacteze tinerii cu privire la educația civică.

3. Potrivit tuturor definițiilor de manual, educația civică nu trebuie să fie intențională sau premeditată! Ori tocmai acest lucru este urmărit. Ceea ce încearcă acum politicul prin aceste inițiative perfide este pur și simplu pervertirea generațiilor de mâine prin inseminarea conștientă a spiritului obedienței și fricii. Cine stabilește care sunt valorile pe care trebuie să și le însușească tinerii? Un procuror care încalcă norma elementară a dreptului de autor? Sau părinții, comunitățile de varii feluri, tinerii înșiși, profesorii lor, sursele alternative și deschise de informare, etc.? Apărătorii participării cetățenești active sau apărătorii respectării întocmai a literei legii? Istoria ne lămurește cu privire la intențiile reale ale ambelor categorii.

4. Un educator autentic, nu unul remunerat pe statele de plată ale Ministerului Justiției, va face educație civică onestă dacă, de pildă, va implica elevii în discuții libere și corecte asupra evenimentelor la zi tocmai pentru că îi tratează pe acești copii ca pe niște agenți independenți, cu autonomie de gândire. În ce cheie vor interpreta procurorii-preceptori protestele anti-RMGC? Întrebarea este cât se poate de retorică, știm deja răspunsul. Este un cetățean mai puțin valid după standardele democratice "oficiale" dacă încalcă o lege nedreaptă? Sunt dispuși acești slujbași ai statului să admită la clase că prima îndatorire cetățenească este aceea de a respinge o normă viciată? Tot retoric, știm răspunsul.

5. Pentru acești procurori și judecători care sunt, iată, trimiși să facă muncă de lămurire, le spunem să mai reflecteze la principiile democrației măcar atunci când se află în civil. Tipul de educație pe care doresc să-l ofere este unul profund uniformizant și rinocerizant. Statul este foarte interesat în educarea cetățenilor viitorului, iar un stat corupt este foarte interesat în educarea coruptă a cetățenilor viitorului. Educația adevărată trebuie făcută doar pentru și întru dezvoltarea acelor capacități care te fac un cetățean conștient (în primul rând asupra drepturilor) și activ (în primul rând asupra accesării opțiunilor cetățenești). Orice altceva reprezintă o gravă impunere și trebuie respins!  

6. Criza democrațiilor de astăzi este în primul și în primul rând cauzată de eșecul în a educa cetățenii în spiritul participării. O astfel de concentrare pe educația normativă nu va face decât să inhibe și mai mult o populație și așa apatică din punct de vedere politic. Dispoziția de a participa la treburile cetății și de a-ți fructifica drepturile trebuie să primeze în bagajul cognitiv al cetățeanului, și nu dispoziția de a respecta, de pildă, norma, de multe ori imposibilă, a autorizării prealabile a unui miting. Nu recitaluri din Codul Penal trebuie să dea matricea mentală a generațiilor viitoare, ci acțiuni și programe educaționale reale care să consolideze în conștiința acestora calitatea de cetățean suveran.

7. În condițiile în care Justiția în ansamblul ei nu este încă nici până la genunchiul broaștei anticorupției, a veni în școli și a vorbi despre acest fenomen cu niște tineri care se confruntă zilnic cu el în comunitate, în spitale, în instituții de tot felul, în viața părinților și modelelor lor umane, este o mare ipocrizie și lipsă de responsabilitate. În condițiile în care norma dreptului de autor este încălcată nonșalant de prim-ministrul țării, fost procuror, cum putem privi această tentativă oribilă de mancurtizare civică decât ca pe o împământenire, în cel mai bun caz, a dublului standard? Toate problemele din educație par a-și fi găsit în sfârșit, odată cu Remus Pricopie&co, vaccinul: unitatea în gândire și idei!

Respingem categoric această teză extrem de proastă și neinspirată. Cerem tuturor organizațiilor civice, precum și altor sindicate și corpuri profesionale, să ia atitudine vizavi de această imixtiune extrem de nefericită în ograda complexă și sensibilă a educației. Cerem Ministrului Educației și Ministrului Justiției să-și retragă public proiectul și să ceară scuze măcar viitorilor cetățeni pentru a fi premeditat un atentat cât se poate de josnic la independența lor de gândire. 

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

Ana , 09.12.2013, 12:07

Adevarat, condamnabila initiativa asta!
Dincolo insa de scrisori deschise si memorii, eu m-am saturat sa vad cum zeci de organizatii iubitoare de democratie, cu oameni foarte bine pregatiti in tot felul de alte organizatii si institutii europene/americane se opresc doar aici....ce e de facut? cum ii mobilizati CONCRET pe cetateni sa 1. afle, 2. gandeasca. 3 actioneze?
Incercati sa ne faceti sa fim convinsi cumva ca orice mecanism democratic nu functioneaza? mai vb despre democratie atunci? De tabara cui sunteti de fapt?
 

Vlad Pasca , 10.11.2013, 21:29

Pe vremea lui Haret se ocupa Ministerul Instructiunii Publice, un nume mult mai potrivit pentru adevaratul scop al statului roman de la 1864 incoace. Tot pe vremea aceea, se spunea raspicat ca unul dintre scopurile instructiunii e sa faca cetateni supusi statului. A la longue duree, educatia civica in sensul celor prezentate mai sus a fost un interludiu nascut din furia anticomunista. Restauratia instructiunii are loc sub ochii nostri. Pe de alta parte, imi aduc aminte cu ce nulitati am facut eu educatie civica, absolventi de istorie si de drept care nu erau capabili nici sa abordeze eticul, daramite politicul. E adevarat, ei nu au facut prozelitism, ne-au lasat la fel de "imaculati" cum eram.
 

gilu , 06.11.2013, 18:42

Doamne fereste!
Trebuie sa te chinui sa gasesti argumente mai proase, mai aberante si mai neinspirate ca acestea.Cum sa spui ca rolul judecatorului nu e acela de a educa, cand prin hotararile pronuntate se urmareste tocmai acest lucru?
Cum adica sa interpretezi jurisprudenta(sic!!!)?
Cum sa spui ca o lege este nedreapta? Legea e lege si atat.Dreptul nu e tot una cu dreptatea.
Daca educatia civica nu trebuie premeditata, cum am putea face diferenta dintre drept și dreptate?
pot contiuna cu deastea pana dimineata....
 

Militia Spirituala , 06.11.2013, 12:59

@mamarko. Reprezentam un set de valori. Cred ca e suficient.
 

mamarko , 06.11.2013, 10:40

Da, mi se falfaie de comunicatul vostru ca si alora
Pe cine reprezentati ma ? 3 agarici someri ?
 
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd