Home | | Cuvintele din spatele nesupunerii: transparență totală

Cuvintele din spatele nesupunerii: transparență totală

| 23.09.2013
19.04.2004.Evenimentul zilei

19.04.2004.Evenimentul zilei

Doamnelor și domnilor jurnaliști, oameni politici, cetățeni de toate vârstele, profesiile și orientările, Miliția Spirituală își prezintă CARNETUL DE SĂNĂTATE:

1. În perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, Mișcarea Civică Miliția Spirituală a desfășurat un proiect intitulat "Geografia activismului tinerilor din România", finanțat de CEE Trust (Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe) cu suma de 30.000$ (transparent, prin concurs de proiecte). Finanțarea a acoperit o cercetare sociologică profesionistă condusă de un institut specializat (IMAS), emiterea unui raport amplu al acestei cercetări, organizarea unei dezbateri publice privind rezultatele respectivului sondaj, crearea unui site care să corespundă nevoilor de comunicare ale organizației Miliția Spirituală, precum și organizarea de workshop-uri și training-uri cu tineri și specialiști co-interesați de revitalizarea conștiinței active a cetățenilor.

Datele rezultate din cercetarea sociologică au confirmat în bună măsură fenomene cu care societatea românească (în special tinerii) se confruntă după 1990: apatie cvasi-generalizată, slaba cunoaștere a temelor de interes public, lipsa acută a participării publice, slaba cunoaștere a drepturilor și obligațiilor cetățenești (ș.a.m.d.). În acest sens, Miliția Spirituală a decis să nu se rezume la simpla constatare sociologică a unui sindrom și a căutat să aducă în atenția publicului alte proiecte, menite să rezolve cel puțin câteva dintre aceste metehne funcționale. După 1990, toate manifestările civice au fost în mare măsură lăsate la voia hazardului (sau manipulărilor politice) iar ceea ce în democrațiile funcționale poartă cu onoare numele de "societate civilă" (liantul dintre cetățeanul atomizat și puterea politică) a rămas o mare formă fără fond. Prin urmare, ne-am propus constant să dublăm acest diagnostic (rezultat atât din Raportul cercetării, cât și din constatarea empirică a ultimilor 13 ani de prezență publică) cu activități care să pună în valoare potențialul cetățenesc al fiecăruia dintre noi. Un cetățean activ este în primul și în primul rând un cetățean informat, instruit, cu o bună cunoaștere a mecanismelor democratice. Înzestrat cu aceste trăsături de bază (în orice democrație sustenabilă), el poate lua act cu deplină maturitate socială de acțiunile și programele pe care i le propun constant decidenții săi. 

Calitatea de cetățean nu se manifestă doar în momentele electorale, ci mai ales în perioadele dintre alegeri, atunci când instituțiile statului, învestite prin reprezentanții săi aleși cu putere decizională, decid prezentul și viitorul Cetății și îi construiesc narațiunea asupra trecutului. Existența unui cetățean activ și informat reprezintă principala stavilă împotriva manipulărilor de orice fel. Miliția Spirituală, prin menirea ei asumată public și transparent pe site-ul organizației, este un ONG al ideilor și programelor sustenabile, fundamental apartinic și echidistant, pașnic și deschis dialogului public.      

 

2. Mișcarea Civică Miliția Spirituală a desfășurat în perioada 01.06.2012 -30.09.2013 un proiect intitulat "CRIM-Imagination is Power". Finanțarea proiectului, realizată din fonduri CEE Trust în valoare de 75.000$, a fost obținută prin concurs de proiecte, în mod transparent, în urma unei aplicații publice. Scopul principal al proiectului a fost acela de a-i face pe tinerii cetățeni să-și utilizeze creativitatea și imaginația spre a juca un rol mai activ în societate, de a învăța cum să fie parte în procesul de luare a deciziilor și de a ști cum își pot revendica spațiile publice destinate dialogului. Prin paleta sa de activități, proiectul și-a propus să ajute la îmbunătățirea mai multor aptitudini cetățenești, vitale în orice societate democratică funcțională: gândire critică, receptivitate, ascultare activă, comunicare, negociere (etc.).

Pentru realizarea acestor obiective, au fost concepute dezbateri mensuale pe teme de interes public, au fost structurate campanii de awareness, au fost prezentate în mai multe facultăți ale Universității din București spectacole de teatru contemporan și proiecții de film documentar, a fost realizată o tabără de activism într-o zonă montană (în fapt o școală de vară în care tinerii aplicanți au putut să-și manifeste creativitatea și imaginația în sensul îmbunătățirii acelor aptitudini cetățenești menționate în descriere). Un alt element al proiectului CRIM îl constituie Internshipiada, care a  intermediat între 120 de studenți și 28 de ONG-uri active, oferind tinerilor posibilitatea de a deprinde aptitudini și de a cunoaște societatea civila pe parcursul a trei luni de internship.

Miliția Spirituală a organizat ateliere de public speaking, moderare-facilitare, tehnici de consens, drepturile activistului, idei și planuri de acțiune directă, bannere și stencil-uri. Tot printre obiectivele urmărite s-a numărat și creșterea capacității organizaționale a Mișcării Civice Miliția Spirituală. Alte cheltuieli ale proiectului includ costurile sediului, salariile coordonatorilor de proiect și plata experților, precum și costurile legate de logistică și promovare a activităților. Întâlnirile CRIM Cafe au implicat aproximativ 750 de persoane în dezbateri cu factori de decizie, reprezentanți ai instituțiilor statului, membri ai societății civile sau ai mediului academic. Am provocat peste 340 de elevi din orașele București, Ploiești, Vatra Dornei, Curtea de Argeș și Orșova la gândire critică și civism. Inițiativele  și ideile noastre au ieșit în stradă la două ediții ale evenimentului Street Delivery, ocazie pentru interacțiune, ateliere și mobilizare la firul ierbii. În final, am participat la Festi-forum-ul Europie din Toulouse, Franța, ocazie cu care am împărtășit altor activiști din Europa lecțiile învățate și modele de acțiuni cu impact și efecte spectaculoase realizate în cadrul proiectului.

3. Referitor la atacurile și acuzele survenite pe diverse canale media privind implicarea Mișcării Civice Miliția Spirituală în acțiuni de stradă comandate de finanțatori și/sau alte grupuri de interese, facem foarte apăsat precizarea că prezența noastră în stradă în timpul protestelor începute pe 1 septembrie 2013 împotriva unei propuneri de proiect de lege care viza (în condiții de neconstituționalitate a legii și fără consultare cetățenească) exploatarea aurului de la Roșia Montană nu reprezintă sub nicio formă efectul unor comandamente oculte (așa cum s-a încercat a se acredita). Proiectele finanțate pe care le desfășoară Miliția Spirituală au scopuri și obiective precise, sunt transparente, puse la dispoziția publicului (atât pe site-ul nostru, cât și pe cel al finanțatorilor noștri) și verificabile în cel mai înalt grad. Tot în realizarea acestor proiecte, Miliția Spirituală a avut parteneri importanți și a colaborat cu organizații non-guvernamentale specializate pe probleme de drept, patrimoniu, dezbatere publică, urbanism, mediu, și așa mai departe. 

Acreditarea ideii unui complot de o anumită natură și ocultarea activității curente a mai multor ONG-uri, reprezintă doar o încercare lamentabilă a unor purtători de opinie de a muta atenția de la adevăratele probleme și încălcări ale legii și eticii democratice, cele care au scos în stradă, de fapt și de drept, zeci de mii de oameni, în toată țara și peste hotare. Astfel de insinuări nu sunt decât tentative jenante de a demoniza gratuit o societate civilă românească (și așa destul de vlăguită în efortul său de a deveni o voce legitimă și un partener al cetățeanului în relația acestuia cu statul) și de a găsi audiențe facile. De altfel, pe același considerent al dreptului la replică, putem la rândul nostru, în calitate de activiști cu experiență socială și politică, să considerăm că aceste atacuri sunt efectul insatisfacției evidente a celor mai multe trusturi media puse față în față cu pierderea încrederii unui segment de populație instruit, european, din ce în ce mai activ. Sunt în fapt - ne permitem să intuim - exact acei cetățeni instruiți, o adevărată clasă de mijloc in statu nascendi, pe care și-i doresc spre fidelizare toate agențiile de marketing și publicitate.

Spunem răspicat: pierderea influenței media asupra consumatorilor lor nu este pricinuită de comploturi oculte, ci de ieșirea din apatie a  cetățenilor viitorului și de conștientizarea concubinajului cel puțin suspect dintre trusturi și factorul politic! Ceea ce descrie, în fine, cel mai bine această campanie deșănțată de ocultare a societății civile (prin reprezentanții ei cei mai vocali) este expresia populară: "Hoții strigă hoții!" Ridicolul situației în care ne aflăm este amplificat de constatarea unei fracturi de logică primară la care se dedau acești calomniatori publici. Suntem practic "acuzați" că funcționăm ca ONG transparent, că participăm la concursuri publice și obținem finanțări după o rutină cât se poate de banală într-un asemenea domeniu (sic).

Toate informațiile furnizate de către aceștia în ultimele zile, evident cu titlu de mare investigație/descoperire (!), reprezintă de fapt tocmai informațiile pe care le oferim pe site-urile noastre la vedere și cât se poate de limpede. Cum se face atunci că o informație care nu a fost niciodată ascunsă de ochiul public este transformată peste noapte în cabală și intrigă ocultă? Răspunsul este simplu: pierderea influenței, deci a puterii de manipulare, deci a banilor din contracte de publicitate, deci a audiențelor, deci a încrederii cetățenilor instruiți. Nu vom mai răspunde zilnic acestor atacuri imunde, ci vom face ceea ce facem de peste un deceniu încoace - activism civic în folosul cetățeanului. Asta, în condițiile în care câinele de pază al democrației s-a transformat în dulăul furibund al unor interese transpartinice anti-cetățenești. Am cere introducerea a unui jurământ al lui Hippocrate pentru toate aceste bresle autosuficiente, dar ne e teamă că rezultatul este dinainte cunoscut: sperjurul! Într-un moment crucial în care oceanul de subiectivitate media își varsă mareele nocive asupra oamenilor obișnuiți, orice gest de rezistență devine o datorie cetățenească!      

 

*Miliția Spirituală desfășoară, pe lângă proiectul finanțat, cercetare în domeniul istoriei recente a României, colaborează cu alte organizații pe proiecte și evenimente de organizare comunitară și participare publică, susține grupuri de inițiativă. 

 

Imprimă articol
Micşorează inalțimea scrisuluiMăreşte inălțimea scrisului

Comentarii

No comments
Comentează (toate câmpurile sunt obligatorii)

 

 

 
CAPTCHA image for SPAM prevention

 
PayPal
Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Minte şi cunoaştere. O perspectivă buddhistă

Această orbitoare absență a luminii

Această orbitoare absență a luminii

De veghe în lanul de secară

De veghe în lanul de secară

Sustine Militia Spirituala prin bannere
Linkuri utile
 
 
IRIR Alttext
© Miliţia Spirituală 2011
Termeni și condiţii Sitemap Designed by GreenAd